DRŽAVNA STATISTIKA

Raste broj stranih kruzera u hrvatskom Jadranu

06.08.2010 u 19:10

Bionic
Reading

U hrvatskom teritorijalnom moru u prvoj polovici ove godine bilo je 19,6 posto više kružnih putovanja stranih brodova koji su u Hrvatskoj boravili 23 posto više dana i doveli 11,2 posto više putnika nego u isto vrijeme prošle godine, podaci su Državnog zavoda za statistiku

Takvi su porasti u prvih šest mjeseci ove godine u Hrvatskoj zabilježeni s ukupno 311 kružnih putovanja stranih brodova, njihovih ukupno 719 dana boravka (ili u prosjeku dva dana) te 375.055 putnika koji su na taj način došli u Hrvatsku.

Samo u lipnju ove godine tih je putovanja bilo 33 posto od ukupnih u pola godine ili 103, što je u odnosu na lanjski lipanj osam putovanja više.

Po zastavi broda u prvih šest mjeseci najviše kružnih putovanja, 69, ostvareno je s Bahama, koje s 50 tih putovanja slijedi Malta. Pod zastavom Paname bilo je 39 kruzera, iz Italije 34, a iz Portugala bilo je 24 kružna putovanja itd.

Promatrano po mjesecima u ovoj godini do kraja lipnja najviše je kružnih putovanja stranih brodova u svibnju, 122, slijedi lipanj s 103, te travanj u kojem je bilo 65 tih putovanja. Podaci Državnog zavoda pokazuju i da je u u svim mjesecima od siječnja do lipnja bilo više tih putovanja nego prošle godine.

Najviše stranih brodova na kružnim putovanjima pritom je svoj prvi ulazak u hrvatsko teritorijano more ili gotovo 78 posto evidentiralo u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji to je učinilo njih 13,5 posto, dok su ostalih 8,1 posto to imali u ostale četiri morske županije.