SLUČAJ IVANČIĆ - ČULIĆ

PEN zabrinut zbog gušenja slobode u 'Novom listu'

02.02.2009 u 15:06

Bionic
Reading

Hrvatski centar PEN-a izrazio je danas duboku zabrinutost zbog lošeg stanja u medijima, a potaknut, kako se navodi, primjerom progona i gušenja slobode pisanja u riječkome 'Novom listu'

'Ugledni novinari Marinko Čulić i Viktor Ivančić primljeni su na traženje uredništva i tadašnje uprave u stalni radni odnos u riječkome 'Novom listu' 16. kolovoza prošle godine', navodi se u priopćenju i dodaje kako njihov status u novinama u kojima su zaposleni nije jasan budući da ih je glavni urednik obavijestio kako se većinski vlasnik protivi objavljivanju njihovih tekstova.

'Riječ je o evidentnom primjeru gušenja medijskih sloboda i progonu novinara te o pogubnoj praksi da vlasnici novina preuzimaju ingerencije urednika', tvrdi u današnjem priopćenju predsjednik Hrvatskoga centra PEN-a Zvonko Maković. Također dodaje kako je, isto tako, riječ o najavi da će neki novinski izdavači, u izravnoj sprezi s političkom vlašću, još nemilosrdnije sijati pustoš na novinarskoj sceni, dokidati elementarne demokratske slobode te devastirati profesiju koja je ionako ugrožena.

Napominje kako dvojica novinara 'spadaju u sam vrh hrvatskoga novinarstva' te dodaje kako Hrvatski centar PEN-a izražava 'najveću zabrinutost za situaciju u kojoj su dvojica novinara'.