BAJSOVA ŽALOPOJKA

'U turizmu ne radimo rutinski, ali ostali...'

06.08.2010 u 10:26

Bionic
Reading

Izvanpansionska potrošnja turista u restoranima, kafićima, trgovinama, na raznovrsne usluge i drugo u smještajnim objektima, ali i samim odredištima ove će godine biti ključna za ukupne prihode od turizma koji ne ovise samo o aktivnostima turističkog sektora nego i svih drugih uključenih u turizam, ocjena je ministra turizma Damira Bajsa uoči objave prvih podataka turističkih zajednica o srpanjskom turističkom prometu

U očekivanju da bi srpanjski rezultati fizičkog turističkog prometa (dolasci, noćenja) mogli umanjiti ili možda i izbrisati minuse iz prvih šest mjeseci i lipnja ove godine, ministar ističe da bi se to moglo vidjeti i u prihodima.

U vezi financijskih rezultata mišljenja su za ovu sezonu, kako kaže, s obzirom na ono što čuje s terena, različita i kreću se od onog da će srpanj biti financijski bolji, do onog da će biti jednak kao lanjski. Ima i onih koji govore da će biti lošiji, što sveukupno, smatra Bajs, pokazuje da je tamo gdje se više uložilo truda i ponudili dodatni sadržaji sezona isplativija i obrnuto.

Pokazuje se i da se u ovoj zahtjevnoj sezoni ne može raditi rutinski, da se treba dosta potruditi te ponudu iz dana u dan prilagođavati i tržištu i samim turistima koji su već u Hrvatskoj. To u samom sektoru turizma gotovo svi i čine, zaposleni u hotelima, agencijama, kampovima i drugim turističkim tvrtkama rade koliko mogu, ali na isti bi se način trebali ponašati i svi drugi u odredištima, od banaka, trgovina, kulturnih objekata i ostalih, smatra Bajs.

Ugrubo procjenjuje i da se gotovo polovica turističke potrošnje ostvaruje u samoj destinaciji, izvan pansiona te stoga i drži da je ta potrošnja ove godine ključna za ukupnost turističkih prihoda.

Već smo ranije ove godine, kaže, upozoravali da je lanjski turistički financijski minus, u odnosu na godinu prije, dobrim dijelom uzrokovan manjom izvanpansionskom potrošnjom te da na taj segment treba obratiti dosta pažnje.

Turisti su u Hrvatsku stigli, a uz osnovnu ponudu smještaja treba im ponuditi više sadržaja i usluga i turisti će trošiti više, poručuju ministar Bajs.