Hrvatska KERUM TUŽBOM NA ORGANIZATORE

Prekinut štrajk glađu u splitskom DES-u

Četvorica radnika splitskoga DES-a, ustanove u kojoj su zaposlene osobe s invaliditetom, danas poslijepodne prekinuli su sedmodnevni štrajk glađu nakon što ih je posjetio Mirando Mrsić, izaslanik predsjednika Republike Ive Josipovića, izjavio je za Hinu povjerenik Hrvatske udruge sindikata (HUS) za Dalmaciju Jozo Marić, koji se solidarizirao sa štrajkašima i pridružio im se u štrajku

Na sastanku s Mrsićem dogovoreno je da će vijećnici SDP-a u splitskome Gradskom vijeću na prvoj sljedećoj sjednici tog tijela zatražiti smjenu članova Upravnog vijeća DES-a, koji su i zakomplicirali stanje u toj ustanovi, rekao je Marić.

Pritom je podsjetio kako je Upravno vijeće na sada već poništenom natječaju za ravnatelja DES-a bilo izabralo Marija Meštrovića, za kojega se smatra da uživa potporu gradonačelnika Željka Keruma, a radnici DES-a žele da ravnatelj te ustanove i dalje ostane Ivan Grbić.

Marić je također rekao kako je Mrsić obećao da će se zauzeti da predsjednik Republike Ivo Josipović idućeg tjedna primi izaslanstvo splitskoga DES-a kako bi se upoznao sa stanjem u toj ustanovi.

Po njegovim riječima, na sastanku s Mrsićem zaključeno je da se od grada Splita zatraži da se ne održava sjednica Upravnog vijeća DES-a sve dok radnici te ustanove iz članstva Upravnog vijeća ne opozovu Sanju Bibić, koja je u tom tijelu angažirana u ime radnika, ali oni nisu zadovoljni njezinim postupcima.

Na današnjem sastanku štrajkaša glađu s Mirandom Mrsićem bio je nazočan i predsjednik HUS-a Ozren Matijašević, rekao je Marić.

Matijaševiću se danas u potpori štrajkašima pridružio predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever, koji je u dopisu, osim potpore, od štrajkaša zatražio da prekinu štrajk glađu ‘u interesu svojeg zdravlja i zaštite obitelji’.

Prije sastanka s Mirandom Mrsićem štrajkaše je posjetio splitski dogradonačelnik Jure Šundov, koji im je obećao da će se - ako prekinu štrajk glađu - na sljedećoj sjednici splitskoga Grdaskog vijeća uvrstiti točka dnevnog reda o zahtjevu štrajkaša za smjenom članova Upravnog vijeća DES-a.

No, po Marićevu tumačenju, štrajkaši su se na prekid štrajka glađu odlučili tek nakon sastanka s Josipovićevim izaslanikom Mrsićem.

Tijekom dana ured splitskoga gradonačelnika je priopćio da će DORH-u uputiti kaznenu prijavu protiv organizatora i onih koji potiču štrajk u DES-u. Ured splitskoga gradonačelnika također je najavio da će Općinskome sudu u Splitu podnijeti tužbu protiv HUS-a i organizatora štrajka radi naknade štete proistekle iz zastoja rada u DES-u, koji je u 65-postotnome vlasništvu grada Splita.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još