PORUKA TREBINJU IZ DUBROVNIKA

'Traženje isprike je cinizam najgore vrste'

04.08.2010 u 19:47

Bionic
Reading

Dubrovčani su potpuno ogorčeni i zgroženi istupom gradonačelnika Trebinja Dobroslava Ćuka, koji je na sastanku o poboljšanju prekogranične suradnje i lakšem pristupanju fondovima EU-a od Dubrovčana zatražio da se ispričaju za granatiranje te općine tijekom Domovinskog rata

Na spornom sastanku koji se dogodio prije dva tjedna u Trebinju bio je nazočan i visoki predstavnik EU-a u BiH Valentin Inzko, koji je podržao trebinjske čelnike, misleći da bi isprika bila lijepa gesta Dubrovčana. 'Ovdje sam čuo i da je područje Trebinja bilo granatirano od Dubrovnika tijekom rata.

Ne znam detalje, ali mislim da je isprika lijepa gesta za daljnju suradnju. Ako su Hrvati učinili nešto na ovom području tijekom rata, trebaju se ispričati, što vrijedi i za Srbe’, istaknuo je tada Inzko.

Župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić na današnjem prijemu braniteljskih udruga na Srđu povodom državnog praznika Dana pobjede i domovinske zahvalnosti komentirao je: ‘Mogli smo očekivati svašta s te strane, ali da sad kažu da bi se mi njima trebali ispričavati, doista je krajnji cinizam najgore vrste!’

Malo je reći da su Dubrovčani ogorčeni i bijesni na izjavu trebinjskog gradonačelnika. Jedan od dva pravca napada 1. listopada 1991. godine na dubrovačko područje došao je upravo iz Trebinja. Napadu je prethodilo gomilanje vojske na Ivanici pod zapovjedništvom tadašnjeg gradonačelnika Trebinja Božidara Vučurevića.

Samo dio posljedica agresije koja je došla iz smjera Trebinja i Crne Gore su 2.127 opljačkanih i srušenih kuća. U staru gradsku jezgru Dubrovnika koji je bio pod međunarodnom zaštitom UNESCO-a za vrijeme najžešćeg granatiranje tijekom opsade 6. prosinca 1991. godine palo je oko 2.000 granata. Trebinjski gradonačelnik tada je izjavio da namjeravaju napraviti još ljepši i stariji Dubrovnik.

‘To je minimalno skandalozno i uvredljivo. Nažalost, odnosi su to koji su pred 20 godina počeli granatiranjem Dubrovnika, a očito se ni nakon 20 godina netko ne može dozvati pameti’, rekao je dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić te dodao da ‘ovakve izjave jednostavno udaljuju bilo kakav oblik buduće suradnje’.

Dubrovački branitelji također su u nevjerici. Ivica Cumeljan predsjednik UHDDR Župe Dubrovačke istaknuo je da ‘treba zabrinjavati što je sporna izjava izrečena u prisustvu visokog međunarodnog dužnosnika koji ju je i podržao’.

Predsjednik HVIDRA-e Dubrovnik Ivo Lučić rekao je da je ‘to vjerojatno onaj isti Dobroslav Ćuk koji je za vrijeme Domovinskog rata bio predsjednik Crvenog križa grada Trebinja, pa je iznosio navode da je u logorima Bileći i Trebinju sve u redu’.

Zbog ovakvih sramotnih izjava dubrovački čelnici složno su najavili da će ubuduće izbjegavati sve kontakte sa susjednim Trebinjem.