LISTA POPULARNIH

Rohatinski pretekao Kosor

04.08.2010 u 11:03

Bionic
Reading

Predsjednik Ivo Josipović i dalje je, sedmi mjesec za redom, najpozitivniji političar u zemlji. Na drugo mjesto popeo se guverner HNB-a Željko Rohatinski a iza njega je premijerka Jadranka Kosor

Najveća opozicijska stranka SDP, već je 11 mjeseci na prvom mjestu ljestvice stranaka. U ovomjesečnom istraživanju agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama SDP je izbor 30,9 posto građana Hrvatske, što je nešto slabiji rezultat (-0,6 postotnih bodova) u odnosu na prošli mjesec. HDZ je na drugom mjestu s izborom od 22,7 posto (0,2 posto više nego početkom srpnja).

HNS se čvrsto drži na poziciji treće političke stranke u zemlji s izborom od 6,2 posto, a HSS je zadržao svoje četvrto mjesto s rezultatom od 5,1 posto. HSU na petom mjestu bilježi izbornu podršku od 3,2 posto. HSP je ovaj mjesec stranka s izborom od 2,2 posto za građane naše zemlje, dok izlazak iz vladajuće koalicije nije naškodio HSLS-u koji se zadržao na sličnim razultatima (sada 1,9 posto prema 1,7 posto prije mjesec dana).

I u ovomjesečnom istraživanju dr. Ivo Josipović, hrvatski predsjednik, najpozitivniji je političar u zemlji za 40,5 posto ispitanika i već je sedmi mjesec zaredom (od započinjanja predsjedničkog mandata) najpozitivnija politička osoba u zemlji. Na drugo se mjesto pozitivnih političara u zemlji popeo jedan nepolitičar s velikom političkom težinom: guverner HNB-a Željko Rohatinski najpozitivniji je za 9,3 posto građana. Na trećem je mjestu predsjednica HDZ-a i hrvatska premijerka Jadranka Kosor koja je u posljednjem mjesečnom istraživanju najpozitivnija političarka za 8,9 posto ispitanika.

Pozitivni doživljaj Zorana Milanovića u posljednjih četiri mjeseca u laganom je porastu, te je opozicijski prvak ovaj mjesec na četvrtom mjestu i bilježi izbor od 6,6 posto. Vesna Pusić s izborom od 3,6 posto je na petom mjestu. Među deset 'pozitivaca' još su: Stjepan Mesić (2 posto), Radimir Čačić (1,3 posto), Dragutin Lesar (1,1 posto), Andrija Hebrang (0,8 posto) i Damir Kajin (0,7 posto).

Nakon neuspjelog stranačkog puča u siječnju ove godine kada je zabilježio negativni izbor od 50,9 posto, Ivo Sanader, bivši premijer i HDZ-ovac i dalje je najnegativniji političar Hrvatske, sada za 'samo' 23,5 posto ispitanika. Na drugom mjestu su 'svi političari koji su izbor 11,1posto ispitanika.

Na trećem mjestu negativnih doživljaja političara nalazi se premijerka Kosor koja je u ovomjesečnom istraživanju najnegativnija politička osoba za 10,6 posto ispitanika, a slijedi je njezin stranački kolega Vladimir Šeks sa 7,2 posto. Zoran Milanović je na petom mjestu bilježi izbor od 6,3 posto. Među deset političara s najnegativnijim doživljaja još su: Ivan Šuker (5,7 posto), Andrija Hebrang (4,4 posto), Milan Bandić (3,9 posto), Darko Milinović (3,3 posto) i Luka Bebić (2,7 posto).

Gospodarska krizu najvažnija je tema i u posljednjem istraživanju za 38,8 posto naših građana, dok je sa 17,7 posto izbora na drugom mjestu susret Kosor-Pahor vezan uz rješavanje dugova Ljubljanske banke. Početak radova u Varšavskoj ulici i hapšenja prosvjednika najvažnija su tema za 8,4 posto građana, dok su posjete predsjednika Josipovića Crnoj Gori i Srbiji najvažniji događaj mjeseca za 7,1 posto ispitanika.

Koalicijska Vlada Jadranke Kosor u veljači je doživjela vrhunac potpore i ocijenjena je školskom ocjenom 3,42 a sada iznosi svega 2,44. Vlada je početkom godine bilježila podršku svojoj politici među 57,1 posto građana, a u posljednjem mjesecu ta podrška iznosi svega 29,3 posto i najniža je u ovoj godini. Ova bi podrška mogla i dalje padati s provođenjem najavljenih mjera koje će 'dirati' u neka stečena prava različitih društvenih skupina.

Prosječna ocjena od 2,44 ujedno je i najniža ocjena rada Vlade u ovoj godini i gotovo se podudara s onom koju je bilježila Vlada Ive Sanadera tri mjeseca prije odlaska s mjesta premijera.