UPOZORAVAJU SELJACI

Krši se Pravilnik o kvaliteti žitarica!

03.08.2010 u 23:09

Bionic
Reading

Agrokorov otkup pšenice po cijeni 1,20 kuna za kilogram koja je aktualna do 5. kolovoza je u tijeku, a količine će ovisiti o ponudi, potvrđeno je iz Agrokora, čiju su spremnost da pšenicu otkupljuje po cijeni kojU su tražili poljoprivrednici pozdravili predstavnici Koordinacije seljačkih udruga pet slavonskih županija, koji su danas u Đakovu prozvali pojedine otkupljivače da ne poštuju novi Pravilnik o kvaliteti žitarica.

Iz Agrokora navode da su cijenu od 1,20 kuna za kilogram pšenice istaknuli 2. kolovoza s obzirom na daljnje povećanje cijene na burzama, napominjući da se u odnosu na otkup ponašaju u skladu s tržištem.

Predsjednik seljačke udruge Brazda Matija Brlošić ocjenjuje da je Agrokor isticanjem cijene od 1,20 kuna pokazao zrelosti i korektnost te da neće ostati jedini koji otkupljuje po toj cijeni.

Predstavnici koordinacije slavonskih udruga poljoprivrednika Matija Brlošić i Tomislav Pokrovac danas su u Đakovu upozorili na brojne primjere s terena da otkupljivači preuzetu pšenicu obračunavaju po starom, strožem pravilniku prema čijim kriterijima je u ovogodišnjem rodu pšenice oko 10 posto primjesa, a koje se prema novom, blažem pravilniku također vode kao pšenica.

Zna li se da je ovogodišnji urod pšenice oko 500.000 tona, a da je 10 posto primjesa, ispada da otkupljivači ne žele priznati 50.000 tona pšenice čija je vrijednost, ukoliko je cijena po kilogramu samo 1,00 kunu, čak 50 milijuna kuna.

Stoga pozivaju proizvođače da sve otkupljivače koji su im robu obračunali po starom pravilniku prijave inspekciji.

'Ne bude li pomaka u rješavanju ovog problema, pozvat ćemo seljake da prikolicama dođu pred silose i predanu robu vrate nazad kućama, a kako njihovih 50 milijuna kuna ne bi završilo u tuđim džepovima', rekao je Brlošić

Pokrovac
je otkupljivače prozvao da nepoštivanjem novoga Pravilnika krše odluku Vlade.

Predstavnici koordinacije konkretne akcije oko poštivanja novog Pravilnika najavili su za idući tjedan.

Brlošić naglašava važnost primjene novog pravilnika o standardima kvalitete pšenice prema kojem je maksimalni dozvoljeni udio primjesa u pšenici 12 posto, umjesto dosadašnjih dva posto.

Primjena novog pravilnika je važna zbog karakteristika ovogodišnje pšenice koja ima puno sitnog, ali kvalitetnog zrna koje 'pada kroz sito' na otkupnim mjestima, ako se primjenjuje stari pravilnik.

Procjenjuje da je takvog zrna 10 posto odnosno 50 tisuća tona, uz pretpostavku da je ove godine požeto 500 tisuća tona. Kaže da otkupljivačima ne bi bilo svejedno kad bi proizvođači tu količinu sitnijeg zrna vratili kući.