Hrvatska OD ČEGA UMIREMO?

U Hrvatskoj drastičan porast smrtnosti beba

Hrvatska je u 2009. godini zabilježila drastičan porast broja umrlih beba u dobi do godine dana - prošle ih je godine umrlo 235, a u 2008. čak 40 manje, ukupno 195. Podaci su to Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koje je objavio Večernji list

Naime, sve više se beba rađa s porođajnom težinom do samo 500 grama koje, ako žive i samo nekoliko sati, ulaze u dojenačku smrtnost. Ipak, broj mrtvorođene djece nije značajno porastao, lani je mrtvorođenih bilo 177, a u 2008. 176.

Večernji list objavio je i podatke iz analize smrtnosti u 2009. godini koju je obavila epidemiologinja dr. Tanja Ćorić, voditeljica Odjela medicinske demografije HZJZ-a, a koji pokazuju da se smanjuje broj umrlih od bolesti srca i kardiovaskularnih oboljenja, a raste broj umrlih od raka.

Hrvatska je u 2009. godini prvi put zabilježila i veći broj umrlih žena nego umrlih muškaraca. Prošle je godine umrlo 0,8 posto više žena nego muškaraca (26.019 muškaraca i 26.395 žena)

Dr. Ćorić, piše Večernji list, smatra da pad broja umrlih od srčanih bolesti upućuje na zaključak da su građani polako ipak počeli mijenjati životne navike.


  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još