INCIDENT U DALJU

Šišljagić 'ukrao' mikrofon Karamarku

01.08.2010 u 17:41

Bionic
Reading

Svečanost u povodu 19. obljetnice pogibije pripadnika PP Dalj zasjenio je skandal i verbalni sukob župana Vladimira Šišljagića i ministra Tomislava Karamarka. Prvo je Šišljagiću onemogućeno obraćanje skupu, čemu se on suprotstavio i izišao pred mikrofon, a onda je optužio Karamarka i Vladu RH zbog neprocesuiranja odgovornih za zločine srpskih postrojbi i JNA u Dalju i drugdje u Hrvatskoj

'Moramo poštovati protokol zbog žrtava koje su pale na ovome mjestu', ustvrdio je Karamarko, a dožupan Dinko Burić je prigovorio kako te žrtve nisu pale da bi netko hrvatskoj vlasti i legalno izabranom županu branio da tu govori. Nakon što je Šišljagić pitao je li mu zabranjeno govoriti i pokloniti se žrtvama, isključen mu je mikrofon. Onda je najavio kako će se mještanima i novinarima obratiti nakon skupa no onda su ga ipak pozvali pred govornicu.

'Tko je počinio te zločine prije 19 godina, zašto još nitko za njih nije odgovarao, imaju li te zvijeri ime i prezime, gdje su njihovi 'topnički dnevnici'? Gospodo iz Vlade, ta pitanja čekaju odgovor 19 godina. Gospodine Kamararko, zar mještani Dalja i brojnih hrvatskih mjesta nisu odavno zaslužili saznati odgovore na ta pitanja prije bilo kakvih drugih razgovora o suradnji srpske i hrvatske policije. Možda bi tada i oprostili čudnovate i učestale prijateljske egzibicije srpskog i hrvatskog predsjednika', grmio je s govornice Šišljagić prisjećajući se u bolnicu dovezenih trupala poginulih i ranjenih koje je i on operirao. Obratio se i ministru Tomislavu Iviću prozvavši ga zbog izjava iz predizborne kampanje da je kao jugooficir zarobljen u osječkoj vojarni, iz koje je čak i granatirao Osijek.

Ministar Karamarko optužio ga je da započinje predizbornu kampanju na zadnjem mjestu na kojem se ona može voditi.

'Upravo idemo na reviziju obrade slučaja Borovo Selo i na prekvalifikaciju onoga što se ondje dogodilo. Tako ispravljamo neke greške koje su neki drugi počinili prije nas, u vlasti u kojoj ste i vi sudjelovali, oprostite što politiziram. Tako ćemo se i oko slučaja 'Dalj' još jednom postaviti i pokušati pronaći i procesuirati krivce', najavio je Karamarko

Šišljagićev govor uistinu je bio predviđen protokolom, ali su 29. srpnja on i gradonačelnik Krešimir Bubalo otkazali sudjelovanje na skupu i najavili dolazak zamjenika župana Burića. Međutim, naknadno su se predomislili i ipak dočekali premijerku Jadranku Kosor u Zračnoj luci Osijek i položili vijence pred spomen obilježje palim braniteljima.

Premijerka Jadranka Kosor ignorirala je incident i istaknula da nas žrtve obvezuju da budemo iznad bilo kakvih stranačkih i drugih podjela i odmah nakon skupa je napustila Dalj.

U napadu JNA i srpskih paravojnih formacija na Policijsku postaju Dalj rano ujutro, 1. kolovoza 1991. godine, poginulo je 20 policijskih službenika, 15 pripadnika Zbora narodne garde te četiri pripadnika civilne zaštite.