ŠEKS IPAK VJERODOSTOJAN SVJEDOK

'Glavaš više nije saborski zastupnik'

01.08.2010 u 09:45

Bionic
Reading

Samo dva dana nakon što je Vrhovni sud potvrdio pravomoćnost presude protiv Branimira Glavaša, o njemu je progovorio i njegov nekoć bliski prijatelj i suradnik Vladimir Šeks, koji se i sam tijekom procesa za osječke ratne zločine našao na klupi za svjedoke Županijskog suda u Zagrebu

'Uporno sam tvrdio da proces protiv Glavaša nije u uzročno-posljedičnoj vezi s njegovim razilaženjem s HDZ-om. Postupak nije posljedica političke odmazde mene, bivšeg premijera Sanadera ili HDZ-a Glavašu. To je splet drugih okolnosti, a Glavašev razlaz s HDZ-om koincidirao je s kaznenim postupkom', poručio je za Večernji list Vladimir Šeks i time opovrgnuo Glavaševe navode da je proces protiv njega politički montiran.

Slijedi ustavna tužba

S obzirom da na odluku Vrhovnog suda nema pravo žalbe, Glavaš će se nastaviti boriti ustavnom tužbom. Međutim, njegov odvjetnik Veljko Miljević potvrdio je da će borbe biti i po pitanju Sporazuma o izvršenju sankcija između Hrvatske i BiH.

'Bit će tu puno tehničkih problema jer oni koji pričaju o tom sporazumu nisu ga dobro pročitali. U njemu piše da se izvršenje neće preuzeti ako država koja ga preuzima smatra da se pravomoćna presuda temelji na političkim ili vojnim pitanjima', rekao je Miljević.

No politika se ipak upetljala onog trenutka kada je o Glavaševom imunitetu odlučivao Sabor, priznaje Šeks, ali o samom pokretanju postupka, vođenju istrage, podizanju optužnice i suđenju odlučivali su isključivo Državno odvjetništvo i sud.

Upravo je Vrhovni sud službeno zaključio proces i potvrdio pravomoćnost presude. U odluci Vrhovnog suda satisfakciju je, u neku ruku, dobio i sam Šeks. Naime, u tekstu nepravomoćne odluke sudskog vijeća zagrebačkog Županijskog suda pod predsjedanjem suca Željka Horvatovića proglašen je nevjerodostojnim svjedokom, no Vrhovni je sud procijenio da Šeks kao bivši predsjednik Kriznog štaba za obranu istočne Slavonije i Baranje nije morao znati za mučenja i ubojstva civila 'jer se sve odvijalo u strogoj tajnosti'.

'Važno je da je Vrhovni sud utvrdio da je Županijski pogrešno interpretirao moj iskaz o petoj koloni te da je rekao kako nije točno da sam nevjerodostojan svjedok. Naravno da osjećam satisfakciju jer sam stalno tvrdio, u sudnici i izvan nje, da nisam mogao znati ništa o zločinima jer sam iz Osijeka otišao sredinom rujna 1991, a događaji obuhvaćeni optužnicom zbili su se kasnije', rekao je Šeks

Što se tiče Glavaševe sudbine, sigurno je da on više neće sjediti u Saboru.

'Po sili zakona, Glavašu je prestao status zastupnika. Ne može biti zastupnik onaj kome je izrečena pravomoćna kazna zatvora od šest mjeseci ili veća', tim je riječima Šeks potvrdio da Branimir Glavaš uskoro ( kada Županijski sud pravomoćnu odluku dostavi Saboru) i službeno više neće biti saborski zastupnik.