NAJBOLJE DA JE ZATVORE

Jakovčić 'poludio' na otvorenju izložbe u Poreču

31.07.2010 u 17:53

Bionic
Reading

Obljetnički, 50. po redu Porečki annale otvoren jučer u Istarskoj sabornici mogao bi se pamtiti po izloženim djelima niza umjetnika, ali i nevladinih udruga kojima je, za ovu prigodu, zajedničko promišljanje svakidašnjice. Otvorenje je pak zasjenio župan Ivan Jakovčić koji je rezignirano izjavio da bi 'ovu izložbu trebalo odmah i zatvoriti'

Jakovčić je otvorio Annale ogorčeno izjavivši da bi ga najradije odmah i zatvorio. Umjesto obilaska triju prostora u kojima je izložba postavljena, demonstrativno je odmarširao van popraćen pljeskom, ironičnim ili ne, znat će prisutni.

'Bio je vrlo nepristojan. Iz njegovog postupka dalo se shvatiti sljedeće: Istra je moj prostor i sve je moje, prepustio sam to moje umjetnicima i dobio šamar', kaže Slaven Tolj, selektor izložbe. 'Ova izložba ima naziv 'Nitko nije siguran', a njegov istup pokazuje da ni on nije siguran', kaže Tolj, samostalni umjetnik, začetnik dubrovačkog projekta Art radionica Lazareti i izbornik za Hrvatsku na Venecijanskom biennalu 2005. godine.

Posebno je naglasio da je Jakovčić spomenuo Šikuti Machine, kazavši da 'čak i to financiraju', a Šikuti su, kaže Tolj, 'najbolja stvar koja se događa u Istri, energija nove generacije koja ne želi ovo što se događa i to jasno kaže. To je ono što Jakovčića smeta'. Dodaje da se ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta, organizatorica izložbe, nije dala smesti županovim ispadom, a predstavnicima Grada Poreča se smračilo pred očima.

'Župan je iznio mišljenje koje se nije podudaralo s mišljenjem organizatora, izbornika, umjetnika i ostalih uključenih u izložbu te je otvorio izložbu i napustio sabornicu', rekao je županijski pročelnik za kulturu Vladimir Torbica, s kojim smo razgovarali prije njegovog odlaska na pićanski Legend fest, a koji je bio prisutan jučer na otvorenju. Kaže da izložena djela ne bi stavio u svoj dnevni boravak i da se Annale ne podudara s 'našim mišljenjem što je umjetnost', ali da Istarska županija sufinancira širok dijapazon umjetničkog izričaja.

Što je točno župana iznerviralo možete pogađati do 12. rujna u Istarskoj sabornici, Galeriji Zuccato i Maloj galeriji svakim danom od 10 do 13 i od 19 do 22 sata. Možda bismo mogli organizirati i nagradnu igru s pogađanjem da situacija s grabežljivcima, pohlepnicima, devastatorima, slugama i svim ostalim kategorijama štetočina i parazita prilijepljenih za ovu zemlju ne bi bila toliko ozbiljna da nam ubija svaku želju za zajebancijom.

Na Porečkom annalu izlažu Ervin Babić, Pasko Burđelez, Nemanja Cvijanović, Boris Cvjetanović, Tanja Dabo, Grupa ABS, Tina Gverović, Jusuf Hadžifejzović, Ana Hušman, Ines Matijević, Kate Mijatović, Siniša Labrović, Ana Opalić, Zoran Pavelić, Ivana Pegan Baće, Luko Piplica, Tadej Pogačar, Ivona Vlašić i Udruga za suvremenu umjetnost Kvart iz Splita, Muzej Kvarta – Udruga mladih muzeologa Kontraakcija Zagreb, Građanska inicijativa za Muzil Volim Pulu, Pravo na grad i Zelena akcija iz Zagreba.

Skandal koji je na 'otvori-zatvori' Porečkom annalu napravio župan Jakovčić možete pogledati na snimci NIT TV-a. (Mira Bošnjaković Memedović)