'ORGANIZIRANA PLJAČKA'

Glavaševa protutužba za Osječku pivovaru

30.07.2010 u 20:05

Bionic
Reading

Pljačka tadašnje Pivovare Osijek, ističe u priopćenju za javnost Branimir Glavaš, provedena je 'uz pomoć istaknutih pojedinaca izvršne, zakonodavne i sudske vlasti'

Odgovarajući na jučerašnje optužbe većinskog vlasnika i predsjednika uprave Osječke pivovare Ivana Komaka da je tu tvrtku uništavao od 1992. godine te da i danas iz Drinovaca upravlja nekima koji manipuliraju radnicima radi svojih uskih interesa, Branimir Glavaš iz BiH poručuje da je svome odvjetniku naložio da pripremi kaznenu prijavu protiv 'svih sudionika kriminalne pretvorbe DP Pivovara Osijek', u razdoblju od jeseni 1992. do prosinca 2006. godine.

Glavaš, koji je u vrijeme prve procjene vrijednosti i pretvorbe društvenog vlasništva Pivovare Osijek bio predsjednik Izvršnog vijeća SO Osijek, tvrdi da raspolaže cjelokupnom dokumentacijom o prodaji DP Pivovara Osijek Brodokomercu Rijeka te saznanjima koja ukazuju na osnovanu sumnju u 'organiziranu zločinačku pljačku' u postupku privatizacije tvrtke.

Budući da kaznena djela ratnog profiterstva i ona iz postupka pretvorbe i privatizacije prema najnovijim ustavnim promjenama više ne zastarijevaju, dok se njima ostvarena imovinska korist oduzima, Glavaš namjerava iskoristiti mogućnost njihova procesuiranja. Kaznenu prijavu potkrijepljenu dokumentacijom i drugim podacima koje smatra dovoljnima za otvaranje istrage najavljuje u najkraćem mogućem roku.

Pivovara Osijek je 1992. godine nakon odbitka ratnih šteta procijenjena na 5,25 milijuna DEM, a Ivan Komak je tada postao vlasnik 36 posto dionica. Nakon Glavaševe intervencije kojom je tražio novu procjenu Pivovara je procijenjena na 20-ak milijuna DEM, pa je Komakov udio pao na devet posto.

Kako bi to osporio i vratio prvobitni udio, Komak je vodio sudski postupak gotovo 15 godina i uspio, pa je pravomoćnom presudom poništena privatizacija i HFP-u naloženo donošenje novog rješenja u roku od 30 dana. No HFP to nije učinio, pa je ostala prvobitna procjena na ipak nerealno niskih 5,25 milijuna DEM.

Sve to vrijeme Komak je optuživao upravo Glavaša za kriminalnu privatizaciju u kojoj je omogućio Josipu Guciću da preko svoga Brodokomerca postane većinski vlasnik Pivovare, a Glavaša postavi za predsjednika NO-a, dok je Glavaš prozivao odgovorne zbog preniske procjene vrijednosti Pivovare, a Komaka i danas naziva 'takozvanim većinskim vlasnikom'.