TURISTIČKA PREPORUKA

NY Times hvali konobu Mondo, Motovun, Istru i RH

02.02.2009 u 07:30

Bionic
Reading

Motovunska konoba Mondo je najbolji mali restoran do kojeg možda nikada nećete doći, no ona nudi doživljaj jela kakav bi trebao biti u 'Starome svijetu', piše u nedjelju u svom turističkom prilogu 'Travel' dnevni list The New York Times, nižući najbolje preporuke američkim turistima za posjet Motovunu, Istri i Hrvatskoj

Opisujući Istru, list je uspoređuje s Toskanom od prije 50 godina, navodeći kako je to dio Hrvatske najbliži Italiji, ‘prekrasan, jeftin i uglavnom oslobođen hordi turista koji pokvare tako puno 'prizora s razglednica' u Italiji’.

Konoba Mondo nalazi se na padini izvan velikih vrata koja vode u ‘prekrasan, srednjovjekovni gradić Motovun’, piše turistički novinar NY Timesa Kabir Chibber, opisujući pristup Motovunu i polusatni uspon njegovim ‘uskim, kamenom popločanim ulicama’.

Ističući ugodno ozračje konobe i njezinu ponudu lokalnih proizvoda, on s jelovnika preporuča goveđi 'carpaccio' s crnim tartufima, palentu s tartufima i 'tagliatelle' u umaku od tartufa...’naravno’.

Tartufa je u okolici u izobilju, a prikupljaju ih tartufari s dresiranim psima ili svinjama, dodaje se u članku.

Američki novinar hvali, ‘prijateljski nastrojenog i multijezičnog konobara Nikolu’ koji mu je pomogao u slaganju ‘svježih, lokalnih bijelih vina’ s jelima.
Glavna jela su od 65 do 140 kuna, 11 do 25 dolara, što je nevjerojatno povoljno u usporedbi sa skupim jelima na turističkim jelovnicima u Italiji, ističe list.

Preporučujući nakon objeda šetnju Motovunom i ‘vidike koji oduzimaju dah’, NY Times zaključuje kako ‘ne iznenađuje, što mnogi Talijani kažu kako je Hrvatska najbolje mjesto za odmor iz snova’.

Hrvatska, kao jedna od traženijih turističkih destinacija na američkom tržištu, česta je tema napisa u turističkom tisku i specijaliziranim prilozima američkih novina, u čemu je među najredovitijima upravo The New York Times, koji je već pisao o Dubrovniku, Zadru, svjetionicima i drugim hrvatskim destinacijama.

Veliki doprinos takvoj prisutnosti Hrvatske u američkim medijima i u ponudi turističkih agencija, te njezinu predstavljanju na turističkim sajmovima u SAD-u i Kanadi, daje Hrvatski turistički ured u New Yorku.