SASTANAK ŠEFOVA DIPLOMACIJE

I dalje bez rješenja za Ljubljansku banku

28.07.2010 u 23:19

Bionic
Reading

Ljubljanska banka je za Sloveniju multilateralno pitanje iz okvira sporazuma o sukcesiji i rješenje će se tražiti pod okriljem Međunarodne banke za poravnanje u Baselu, izjavio je u srijedu slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar uoči sastanka s hrvatskim kolegom Gordanom Jandrokovićem na slovenskom graničnom prijelazu nedaleko od Bregane.

Radi se o pripremnom sastanku Žbogara i Jandrokovića za susret premijerke Jadranke Kosor i slovenskoga premijera Boruta Pahora krajem tjedna u Bohinju.

"Kao što znate slovensko stajalište jest da je Ljubljanska banka multilateralno pitanje koje spada u okvir Sporazuma o sukcesiji, potpisanoga 2001. U tom se Sporazumu pitanje deviznih garancija rješava pod okriljem Međunarodne banke za poravnanje u Baselu. To je naše stajalište u okviru kojega ćemo tražiti rješenje", rekao je Žbogar.

Ministar Jandroković je kazao da se radi o pitanju od obostranog interesa za koje se danas ne može očekivati rješenje.

"Očekujemo, međutim, da ćemo svakako dati svoj doprinos rješavanju toga pitanja", kazao je Jandroković.

Prema podacima koje je iznio guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski ukupna štednja hrvatskih građana u Ljubljanskoj banci (LB) bez kamata iznosi 420 milijuna eura. Hrvatska je u svoj javni dug preuzela 260 milijuna eura, a 160 milijuna eura preostali je dug LB-a bez kamata za oko 130 tisuća hrvatskih štediša.

Potraživanja LB-a prema poduzećima u Hrvatskoj iznose 157 milijuna eura, a uz pribrojane kamate 400 milijuna eura.

Dvojica ministara su novinarima potvrdila da će na sastanku u restoranu Kaline, popularnom odredištu brojnih Zagrepčana, razgovarati i o svim ostalim bilateralnim pitanjima, te stanju u regiji, posebice o BiH i Kosovu.

Najavili su da će ostala bilateralna pitanja nastaviti rješavati mješovita komisija.

Ministar Žbogar je najavio da će druga polovica godine što se regije tiče, biti puna izazova, a posebice se osvrnuo na izbore u Bosni i Hercegovini te kazao da će to "biti prijeloman događaj za BiH".

"Slovenija i Hrvatska mogu u značajnoj mjeri pridonijeti stabilizaciji ovoga dijela Europe", dodao je Jandroković.

Na kraju svoga kratkog obraćanja novinarima ocijenili su da je Arbitražnim sporazumom otvoreno novo poglavlje u odnosima dviju zemalja, koji su partnerski i prijateljski.

Ministri Žbogar i Jandroković redovito se susreću, gotovo svaki tjedan, bilo na bilateralnim ili multilateralnim sastancima. Izrazili su nadu da će ovaj sastanak olakšati posao premijerima, na sastanku krajem tjedna na Bohinju.