ISTRAŽIVANJE POKAZUJE

Lijeva koalicija osvojila bi izbore!

28.07.2010 u 19:55

Bionic
Reading

Nova TV objavila je redovito mjesečno istraživanje koje je za nju odradila agencija Ipsos Puls, prema kojem bi, da su danas izbori, pobjedu odnijela lijeva koalicija

Da su danas izbori, čak 40,5 posto ispitanika glasalo bi za koaliciju SDP-HNS-IDS-HSU, dok bi se za takozvani desni blok odnosno koaliciju HDZ-HSS-DC opredijelilo 29,9 posto ispitanih.

Što se pak tiče popularnosti parlamentarnih stranaka, vodeći je i dalje SDP sa 30,8 posto glasova ispitanika (oko pet posto manje nego prošli mjesec), dok se za HDZ izjasnilo 25,8 posto ispitanika. Na treću poziciju popeo se HSU sa sedam posto, dok je HNS pao na četvrto mjesto sa 6,5 posto.

Najpopularniji političar i dalje je predsjednik Ivo Josipović sa 71 posto glasova, dok je na drugom mjestu SDP-ov šef Zoran Milanović koji ima podršku čak 43 posto ispitanika. Premijerka Jadranka Kosor na trećem je mjestu sa 41 posto (dva posto više nego prethodni mjesec), a odmah iza nje nalazi se IDS-ovac Damir Kajin koji također uživa podršku 41 posto ispitanih.

Iako 78 posto ispitanih misli da će Vlada premijerke Jadranke Kosor mandat odraditi do kraja, sama podrška Vladinoj politici i nije tako čvrsta. Istraživanje je pokazalo da 69 posto ispitanika misli da zemlja ide u lošem smjeru, dok njih svega 19 posto misli suprotno. Od toga je još zanimljivije da je među onima koji misle da zemlja ide u lošem smjeru gotovo 50 posto HDZ-ovih birača.

U isto vrijeme 61 posto ispitanika ne odobrava poteze Vlade, a njih 26 posto odobrava. Najviše je nezadovoljnih po pitanju postupaka Vlade u sektoru javnih financija i deficita, a odmah iza po postotku slijede nezadovoljni radom Vlade u području gospodarstva i socijalne politike.