UMJESTO UKIDANJA ERGELE

Rat Đakova i Lipika za ergelu lipicanaca!

28.07.2010 u 15:10

Bionic
Reading

Dožupani Osječko-baranjske županije Željko Kraljičak i Dinko Burić danas su rekli da se ta županija neće pomiriti s Vladinom odlukom o pripajanju Državne ergele lipicanaca Đakovo Hrvatskom konjogojskom centru u Lipiku

Protivljenje temelje na 500-godišnjoj tradiciji đakovačke ergele, njenom presudnom značenju za uzgoj lipicanaca u Hrvatskoj i povezanosti s privatnim uzgajivačima. Kritizirali su rad Hrvatskog centra za konjogojstvo, a Kraljičak je citirao i dopis predsjednika Međunarodne federacije uzgajivača lipicanaca (LIF) Karla J. Reitera i glavnog tajnika Christiana G. M. Manza ravnatelju HCK Mati Čačiću, koji odaje lošu komunikaciju između tih dviju institucija.

'Poznat je hrvatski model zemaljskog uzgoja konja kakav provodi đakovačka ergela, koji se temelji na povjeravanju pastuha i kobila privatnim uzgajivačima na čuvanje i uzgoj. Kako prepustiti đakovačku Državnu ergelu lipicanaca takvog značenja ravnatelju HCK koji je u stalnom sukobu s tim privatnim uzgajivačima, o čemu svjedoči i izjava predsjednika Hrvatskog središnjeg saveza uzgajivača lipicanaca Stanka Vujčića?', izjavio je danas Kraljičak.

Kao što je jučer od Vlade tražio i gradonačelnik Đakova Zoran Vinković, tako i Kraljičak traži da se sjedište HCK premjesti u Đakovo i ukine odluka o ukidanju đakovačke ergele.

'Ovakvu Vladinu odluku dočekali smo sa zebnjom, jer ako se prepusti na upravljanje takvom HCK-u, opstanak uzgoja lipicanaca u Slavoniji dovest će se u pitanje. Zato tražimo da sjedište HCK bude u Đakovu i da se raspiše natječaj za novog ravnatelja HCK-a', rekao je.

Za Kraljička i Burića nelogično je da privatni uzgajivači lipicanaca, koji su najbrojniji u ovom dijelu Slavonije, moraju putovati po razne dokumente u Lipik gdje je sjedište HCK. 'Ako se donose odluke o štednji, onda ih treba donijeti razumno i prirodno, a prirodno je da u ovom dijelu Slavonije ima najviše lipicanaca', zaključio je Kraljičak.

Medijima se oglasio i gradonačelnik Lipika Antun Haramija, zatečen jučerašnjim istupom svog đakovačkog kolege Zorana Vinkovića. 'S poštovanjem i respektom uvažavam 500 godina postojanja i rada Đakovačke ergele i s pozicije 'Levanjske Varoši' ne pada mi na pamet Lipičku ergelu komparirati s 'KB Rebro ' tj. Đakovačkom ergelom', piše Haramija.

Poručio je da i Lipik isto tako ima veliku tradiciju uzgoja lipicanaca, da je Grad Lipik pružio Hrvatskom centru za konjogojstvo kvalitetnu logističku podršku za efikasno i racionalno poslovanje, da je geografski položaj Lipika idealna pretpostavka za egzistenciju ovakvog konjogojskog centra. Osim toga, ističe Haramija, u tijeku su pregovori s Poljoprivredom Lipik oko vlasničkih odnosa, a Grad Lipik je započeo aktivnosti, kupio je vilu Zinke, na oživotvorenju ideje o konjičkoj akademiji i konjičkom muzeju.

Prosvjed političara protiv Vladine odluke se nastavlja, tako da je gradonačelnik Đakova Vinković za sutra ujutro najavio novu konferenciju za tisak pod nazivom 'Državna ergela Đakovo – biti ili ne biti' na kojoj će najaviti daljnje aktivnosti vezane uz opstanak Ergele Đakovo.