KATOLIČKI LIJEČNICI:

'Pilula za dan poslije je pobačaj'

28.07.2010 u 08:15

Bionic
Reading

Takozvana 'pilila za dan poslije' već bi se sljedećeg tjedna trebala naći u hrvatskim ljekarnama. Dignulo je to na noge Hrvatsko katoličko liječničko društvo, a sama Crkva još uvijek šuti

'Riječ je o abortivnom sredstvu, a nazvati ga kontraceptivom obmana je javnosti, jer se za pilulom poseže upravo uz pretpostavku da je oplodnja već nastala', stoji u priopćenju HKLD-a, koje zamjera i površnost u opisu nuspojava tablete.

'Opis relativizira razliku između medikacijskog i kirurškog pobačaja, a pobačaji kemijskim sredstvima produljeniji su i nesigurniji', kažu katolički liječnici.

No s time se ne slažu hrvatski ginekolozi, pa i poznati ginekolog Velimir Šimunić, koji ističe da je preporuku za ovu tabletu dao i SZO uz objašnjenje da bi mogla smanjiti pobačaje čak 50 posto.

S njime se slaže i predstojnik Zavoda za ginekološku onkologiju u Petrovoj Ante Čorušić, inače član HKLD-a, koji kaže da je tableta mnogo bolje rješenje od pobačaja, jer su posljedice pobačaja, od kojih je najteža neplodnost, mnogo teže.