OBRAČUN SE NASTAVLJA

Kosor lovi Sanadera na financiranju HDZ-a?!

27.07.2010 u 11:31

Bionic
Reading

Premijerka Jadranka Kosor povukla je nesvakidašnji potez kad je 'provaljena' priča o financiranju HDZ-a Ive Sanadera kroz dobivanje privatnih poslova s državnim tvrtkama. Nova predsjednica HDZ-a pozvala je USKOK, policiju i Državno odvjetništvo da se pozabave stranačkim financijama

Podsjećamo, sve je počelo kad je predsjednik Nadzornog odbora Monting PIM-a Ljubo Bušić priznao da je zajedno s trojicom partnera prikupio 600.000 kuna i donirao ih HDZ-u da bi zauzvrat dobili posao s državnom tvrtkom HEP, koju je u to doba vodio pritvoreni bivši direktor Ivan Mravak.

Isti način poslovanja, piše Jutarnji list, pokušali su nastaviti i s novim šefom HEP-a Leom Begovićem, ali ih je on prijavio premijerki Jadranki Kosor. Ona je pak Begovića, tvrdi Jutarnji, poslala da sve to prijavi istražnim organima RH, a Begović je pristao biti USKOK-ov pouzdanik pa su akteri tog skandala uhićeni.

Iz izvora bliskih vrhu HDZ-a i Vlade, zagrebački dnevnik doznaje da se kroz slučaj HEP potvrđuje da je postojao paralelni sustav upravljanja strankom i državom. Izvor Jutarnjeg kaže da je Ivo Sanader osobno vodio i kontrolirao financijsko poslovanje HDZ-a. U tome su mu, navodno, pomagali Mladen Barišić, Mario Zubović i Josip Petrović.

Iz vrha HDZ-a novinarima JL-a su rekli da je stranačka blagajna presušila čim je Sanader otišao, a svi se HDZ-ovci, navodno, pitaju koliko je novca ušlo u HDZ kroz koruptivne donacije kojima se osiguravalo poslovanje s državom; tko je taj novac primao i na što ga je trošio te je li sva lova stizala u stranku ili je dio (ili sve) ipak išao na privatne račune.