Hrvatska MESIĆ S PARTIZANIMA

'Surađujmo s onima s kojima smo ratovali'

Tradicionalnim susretom boraca i građana danas je na Rušnjaku kod Poreča obilježena 67. obljetnica odlaska prve organizirane skupine dragovoljaca iz Istre u Narodnooslobodilačku borbu, u borbu protiv fašizma i za pripojenje Istre matici zemlji

Počasni predsjednik Saveza antifašističkih boraca i bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u svom se govoru usprotivio bilo kakvom zatiranju uspomene na antifašističke borce i na žrtve fašizma.

"Naša politika mora biti do kraja jasna i nikome ne smije ostavljati prostora za bilo kakve interpretacije koje bi dovele u pitanje našu poziciju. Ono što tražimo da se provede kod nas, to s pravom tražimo da provedu i drugi", rekao je Mesić dodavši da se to odnosi kako na suočavanje s istinom o prošlosti tako i na odnos prema ratnim zločinima.

Po pitanju suradnje s onima, kako je rekao "s kojima smo bili u ratu bilo prije šest desetljeća, bilo na kraju prošloga stoljeća" njegova je pozicija kristalno jasna. Mesić tu suradnju zagovara premda, kako je rekao "suradnja, izgrađivanje razumijevanja i uspostava međusobnog povjerenja moguća je jedino ako i mi i oni priznamo sve što nije bilo u redu".

"Neka nitko ne misili kako će moći zlo na svojoj strani prešućivati i sakrivati pridružujući se u isto vrijeme nama kada osuđujemo zločine koji su počinili pripadnici našeg naroda neovisno nad kime", zaključio je Mesić.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još