JOSIPOVIĆ I PERES U JASENOVCU

Hrvatska i Izrael mogu postati izvrsna kombinacija

25.07.2010 u 11:26

Bionic
Reading

Predsjednik Ivo Josipović i njegov izraelski kolega Shimon Peres posjetili su Spomen-područje Jasenovac te razgledali Memorijalni muzej. Položili su i vijence na spomenik Jasenovački cvijet i održali kratke govore. Nakon posjeta Jasenovcu Peres će se sastati s premijerkom Jadrankom Kosor, javlja HRT

'Hrvatska i Izrael dvije su male prijateljske zemlje okrenute budućnosti', potvrdili su Josipović i Peres koji su na Pantovčaku razgovarali u petak. 'Naše zemlje veže veliko prijateljstvo, nema otvorenih pitanja, a ima i prostora da se dobra suradnja unaprijedi', rekao je Josipović novinarima nakon što su dvije zemlje potpisale sporazum o kulturnoj i obrazovnoj suradnji od 2010. do 2012.

'Male zemlje mogu stvarati velike nove vrijednosti, a dvije male zemlje mogu postati izvrsna kombinacija', rekao je Peres. 'Povijest nam je ranjena, ali moralna osnova ostaje čvrsta i uvjerljiva', dodao je izraelski predsjednik i pohvalio hrvatski narod što je odlučio ne ponavljati pogreške iz prošlosti.

Jasenovac je drugačiji jer žrtve nisu bile samo Židovi

"Kao Židov ne mogu doći na ovo mjesto a da ne budem dirnut", rekao je Peres, prenosi Hina.

"Ovaj je logor drugačiji od drugih jer žrtve nisu bili samo Židovi", kazao je dodajući da se od ostalih razlikuje i po načinu ubijanja, "čekićima, noževima i kamenjem", što svjedoči o mržnji i brutalnosti.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović rekao je da je Jasenovac mjesto suočavanja s prošlošću. "Prošlost je bila teška, prošlost je bila bolna, ali moramo izvući pouke da bi naše sutra bilo bolje i da se strahote koje su se dogodile ovdje i na mnogim drugim mjestima više nikada ne ponove", istaknuo je.

"Jasenovac je mjesto strašnog zločina", nastavio je Josipović, "mjesto na kojemu su zločinačke ustaške vlasti ubile brojne Srbe, Židove, Rome i Hrvate samo zato što su bili drukčiji".

Peres je kazao da su fašisti, nacisti i ustaše ostavili nasljeđe srama.

Dvojica predsjednika složila su se da je važno obrazovati buduća pokoljenja kako se ovakve tragedije više nikada ne bi ponovile.

"Nije dovoljno ne zaboraviti nego treba i poučavati o tragediji koja truje dostojanstvo i onih ubijenih i onih koji su preživjeli", istaknuo je Peres. U svom kratkom obraćanju Peres se dotaknuo i iranskog predsjednika koji negira holokaust da bi, kako je rekao, "omogućio legitimitet nastavka ubijanja".

"Ne mogu šutjeti niti zaboraviti, ali sam ponosan što mi pokušavamo stvoriti civilizaciju humanosti, poštivanja svih ljudskih života", rekao je Peres dodajući da za njega postoji samo jedan autoritet koji ima pravo oduzeti život, a to je Bog.

Peres je na kraju sudjelovao u Kadišu, molitvu za mrtve koju su predvodili hrvatski rabini Kotel Da Don i Lucijan Prelević, a nakon toga su dvojica predsjednika položila vijence na spomenik 'Jasenovački cvijet'. Također su razgledali Memorijalni muzej u pratnji ravnateljice Memorijalnog centra Jasenovac Nataše Jovičić

Shimon Peres drugi je izraelski šef države koji je posjetio Jasenovac, mjesto stradanja žrtava pronacističkog ustaškog režima tijekom drugog svjetskog rata, uglavnom Srba, Židova, Roma i hrvatskih antifašista. Prije njega to je prilikom posjeta Hrvatskoj 2003. godine učinio bivši izraelski predsjednik Moshe Katsav.

Izraelski predsjednik boravi od petka u Hrvatskoj. Nakon susreta sa svojim domaćinom, hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem Peres je rekao kako su Hrvatska i Izrael "slične zemlje, malene i bogatije u povijesti nego u zemljopisu" posebice istaknuvši da unatoč kompleksnoj povijesti "moralna osnova ostaje čvrsta" te pohvalivši hrvatski narod što je odlučio ne ponavljati greške iz prošlosti.

Predsjednik Josipović istaknuo je prilikom susreta s Peresom prijateljstvo dviju zemalja i njihovu zajedničku okrenutost budućnosti. Dvije zemlje potpisale su tom prigodom sporazum o kulturnoj i obrazovnoj suradnji od 2010. do 2012. godine.

Kosor i Peres-političke odnose treba obogatiti gospodarskom suradnjom

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor i izraelski predsjednik Shimon Peres suglasni da je dobre političke odnose dviju zemalja potrebno obogatiti jačanjem gospodarske suradnje.

Kako se navodi u priopćenju vlade objavljenom po završetku sastanka Kosor i Peresa u Banskim dvorima u nedjelju, hrvatska je premijerka naglasila da RH smatra Izrael vrijednim prijateljem i ostat će predana daljnjem razvoju hrvatsko-izraelskog partnerstva i dijaloga.

Područje u kojem je potrebno poboljšati suradnju jesu gospodarski odnosi, rekla je Kosor i u tom kontekstu najavila svoj predstojeći posjet Državi Izrael na poziv premijera Benjamina Netanyahua.

Premijerka je istaknula da je Hrvatska otvorena izraelskim ulagačima i izrazila uvjerenost da će se povećati izraelske investicije u Hrvatsku.

Također, kazala je da moguću suradnju dviju zemalja vidi u području poljoprivrede i dodala da bi Hrvatskoj bilo dragocjeno izraelsko iskustvo u navodnjavanju.

Razgovaralo se i o drugim područjima suradnje u znanosti, kulturi i industriji visoke tehnologije.

Premijerka Kosor posebno je spomenula turizam, kao važnu gospodarsku granu i tom prilikom pozvala izraelske turiste u Hrvatsku.

Peres je naglasio postojanje velike zainteresiranosti za izraelske investicije u Hrvatskoj. Istaknuo je da budućnost ovisi o ulaganju u znanost, te je izvijestio premijerku Kosor o investicijama koje se u tom smislu razvijaju u Izraelu. Također je pozvao hrvatsku stranu da se uključi u te projekte. Naglasio je kako je impresioniran s onim što je vidio u Hrvatskoj i potencijalom za razvoj bilateralnih odnosa.

Tijekom sastanka Jadranka Kosor izrazila je potpunu privrženost Republike Hrvatske politici koja najdublje osuđuje holokaust i istovremeno radi na edukaciji novih naraštaja da se takva tragedija više nikada ne dogodi. Shimon Peres zahvalio je na svemu što Vlada Republike Hrvatske čini na tom području, zaključuje se u priopćenju.

Sastankom s hrvatskom premijerkom Shimon Peres završio je svoj službeni posjet Hrvatskoj. U petak je razgovarao s predsjednikom države Ivom Josipovićem, a u nedjelju ujutro posjetio spomen područje u Jasenovcu.