RECESIJA U ZADRU

Smanjene naknade za djecu, poskupili vrtići

Bionic
Reading

Gradonačelnik Zadra Zvonimir Vrančić odlučio se zbog poteza gradskih vlasti ispričati Zadranima, no građani su naprosto ogorčeni

Kako navodi Slobodna Dalmacija smanjene su naknade za novorođenčad, povećana participacija za upis u vrtiće, smanjene su učeničke i studentske stipendije, a ograničen je i broj građana koji su imali pravo na besplatan gradski prijevoz. 

Na godišnjoj razini, najnovijim kresanjem u Zadru planiraju ostvariti uštede od oko 3,5 milijuna kuna, što je samo kap u moru i uvod u neizbježni rebalans i značajnije kresanje proračuna.

Naknade za novorođenčad su smanjene s dvije tisuće kuna za prvo, pet za drugo i deset tisuća za treće dijete na dvije, tri odnosno pet tisuća kuna. Umjesto dosadašnjih 600, roditelji će ubuduće plaćati 700 kuna participacije za upis djece u vrtiće.

Učeničke i studentske stipendije su smanjene za 30 posto, pa će ubuduće studenti koji studiraju izvan Zadra umjesto 1000 imati 700 kuna, oni koji studiraju u Zadru dobivat će 500, a srednjoškolci 200 kuna. Pravo na besplatan prijevoz ukinut je osobama starijima od 65 godina, osim onih koji imaju mirovinu manju od 2000 kuna.