Hrvatska SHIMON PERS U POSJETI

Hrvatska i Izrael - izvrsna kombinacija

Hrvatska i Izrael dvije su male prijateljske zemlje okrenute budućnosti, rekli su nakon sastanka u petak u Zagrebu hrvatski predsjednik Ivo Josipović i izraelski predsjednik Shimon Peres koji je u višednevnom posjetu Hrvatskoj

"Naše zemlje veže veliko prijateljstvo, nema otvorenih pitanja, a ima i prostora da se dobra suradnja još unaprijedi", rekao je Josipović novinarima nakon što su dvije zemlje potpisale sporazum o kulturnoj i obrazovnoj suradnji od 2010. do 2012.

Dvojica su predsjednika razgovarala o bilateralnim odnosima i o široj međunarodnoj situaciji, rekao je Josipović.

Hrvatska i Izrael imaju dosta sličnosti, rekao je Josipović, "imaju sličnu prošlost, borile su se za slobodu i nezavisnost i obje su pobijedile u toj borbi", rekao je.

"Slične su i po tome što su im pogledi usmjereni k budućnosti", rekao je Josipović.

"Male zemlje mogu stvarati velike nove vrijednosti, a dvije male zemlje mogu postati izvrsna kombinacija", rekao je Peres koji je u petak doputovao u Hrvatsku.

Po njegovim riječima, zemlje ne treba cijeniti pok veličini, nego prema vrijednostima koje zastupaju. "Hrvatska i Izrael slične su zemlje, malene i bogatije u povijesti nego u zemljopisu", rekao je on.

"Povijest nam je ranjena, ali moralna osnova ostaje čvrsta i uvjerljiva", rekao je izraelski predsjednik i pohvalio hrvatski narod što je odlučio da ne ponavlja pogreške iz prošlosti "već da s novom nadom gleda u budućnost".

Shimon Peres koji je prije Hrvatske posjetio Sloveniju u nedjelju će zajedno s hrvatskim predsjednikom Josipovićem posjetiti Spomen područje Jasenovac, te se sastati s premijerkom Jadrankom Kosor.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još