TURISTIČKI RAST

Sezona u Dubrovniku za pet plus!

25.07.2010 u 11:00

Bionic
Reading

Zabrinutost iz travnja kad smo brojali smanjenja zbog erupcije islandskog vulkana je iza nas, poručuje Maja Milovčić iz dubrovačke Turističke zajednice. Uspješna ostvarenja turističkog prometa od vremena kad se zračni prostor nad Europom otvorio pokazuju da će 2010. biti bolja od 2009. godine

Prema statističkim podacima Turističke zajednice grada Dubrovnika, od 1. siječnja do 20. srpnja je ostvareno 10 posto više dolazaka te 14

posto više noćenja u odnosu na isti period u 2009. godini. U navedenom periodu ostvareno je 269 tisuća dolazaka te 967 tisuća noćenja.

Po strukturi gostiju, od početka godine do 20. srpnja u biseru Jadrana najviše je bilo gostiju iz Ujedinjenog Kraljevstva, Hrvatske, Francuske, Španjolske, Japana, Njemačke te SAD-a.

Sve više Britanaca i Španjolaca

Posljednja tri mjeseca - svibanj, lipanj i tekući srpanj - posebice bilježe porast u broju dolazaka i noćenja. Svibanj je tako u odnosu na prošlu godinu zabilježio porast od 19 posto u dolascima te 20 posto u noćenjima. Lipanj bilježi 17 posto više dolazaka te 20 posto više noćenja, dok je srpanj do sada u dolascima porastao za 10 posto te 20 posto u noćenjima.

Važno je spomenuti porast Španjolaca koji su u srpnju po brojnosti odmah iza gostiju iz Velike Britanije, ističe Milovčić te dodaje da je razlog tomu pojačan broj direktnih letova iz Madrida i Barcelone.

Podaci govore da je od početka godine zabilježen pad u privatnom smještaju, i to za 33 posto, ističe Milovčić, no nakon što je uslijedio projekt Dubrovnik Quality Private Service zabilježeni su znatni pomaci u dolascima i noćenjima od lipnja kad je projekt zaživio. Podsjetimo, riječ je o projektu koji nudi sedmodnevni aranžman u Dubrovniku koji po osobi stoji 1499 kn.

Kako do jeftinijeg Dubrovnika?

Riječ je o objedinjenoj ponudi koja uključuje kvalitetan privatni smještaj za cijenu od 800 kuna po ležaju u sedmodnevnom aranžmanu, dubrovačku turističku karticu koja uključuje posjet Gradskim zidinama, Kneževu dvoru, Muzeju Rupe, Pomorskom muzeju, Revelinu, Umjetničkoj galeriji i Domu Marina Držića te u sedmodnevnom paketu i 20 kartica za gradski autobus, sve po cijeni 220 kuna, a uz to je uključen i paket zabave po cijeni od 150 kuna ( jedna ulaznica za neku od predstava na Dubrovačkim ljetnim igrama ili četiri karte za disko klub).

Do sada na web stranici projekta DQPS uključeno je 100 dubrovačkih apartmana i 10 restorana. Potražnja za apartmanima i sobama je iznimna, ističe Milovčić te dodaje da je u lipnju tako zabilježeno povećanje od 5 posto u privatnom smještaju, a od 1. do 15. srpnja porast je čak 15 posto.

Kruzer sezona po očekivanju ide odlično. U srpnju je već bilo nekoliko žestokih dana kada su ploveći divovi u jednom danu na dubrovačku obalu iskrcali 10 tisuća putnika. Dubrovačka luka ove će godine srušiti rekord od oko 850 tisuća putnika iz 2009. Tako će u listopadu dočekati svog miljuntog putnika sa plovećih divova u sezoni 2010.

Sezona je za sada, s obzirom na krizu, čista petica, istaknut će turistički stručnjaci. No i požalit će se mnogi na njenu vječitu boljku – prekratka je.

Zvijezde na Stradunu

Longoria i Parker na Stradunu

Dubrovnik još uvijek svoje postojeće hotelske kapacitete koristi tek 120 do 160 dana u godini, što znači da od turizma zarađuje tek trećinu godine. Što se tiče sadržaja, mnogo puta se izgovorila rečenica da se gostima nude tek zidine i more.

Istina je da sezona popravi dojam umrtvljenog dijela dubrovačke godine. U ovoj sezoni uskrsnulo je tako par novih atrakcija poput obnovljene žičare ili 5D muzeja. Već tradicionalno biser Jadrana pohode Hollywoodske i ostale svijetske zvijezde, pa su ovog ljeta Stradunom điravali Gerard Butler, Ralph Fiennes, Eva Longoria, Tony Parker, Mads Mikkelsen, Michael Caine, Gabourey Sidibe, Mira Furlan.

Ispred Kneževa dvora McEnroe i Ivanišević odigrali su povijesnu partiju. Lazarete su zvukom tresli Stereo MC's, a Lokrum će se uskoro oriti od glasova Gregoriansa. Morgan Freeman uskoro stiže na Dubrovnik Film Meeting.

Problemi u raju

Svi oni odlična su promocija kamenu gradu, no ipak ne popravljaju dojam noćnog života grada koji se nakon što otkuca ponoć, a restorani i ugostiteljski objekti počnu s pospremanjem svojih stolova, svede se na jedan i pol diskoklub. Bogata ponuda, sadržaj i dobar noćni život u sezoni i kroz ostatak godine, većini gostiju će značiti puno više od toga da je u gradu boravila slavna zvijezda.

A još je problema u raju - o izgradnji golf terena na Srđu priča se već deset godina, hotel Bellevue i hotelski kompleks Kupari još uvijek zjape razrušeni kao da je rat jučer završio, grad je u prometnoj izolaciji, odnosno u sezoni u potpunosti ovisi o zračnom prometu, čvrste turističke strategije baš i nema na obzoru.

Ipak, uz sve nedaće i probleme Dubrovnik bilježi porast u dolascima i noćenjima sezone 2010. Mnogi će stoga reći - Hvala bogu da je ovako, moglo je biti gore, a naravno uvijek može i bolje.