SPOMENIK UNESCO-A BEZ ZAŠTITE

Dioklecijanova palača kao sajmište

23.07.2010 u 09:37

Bionic
Reading

Dojam koji se može steći dolaskom u staru povijesnu jezgru Splita i Dioklecijanovu palaču je potpuni kaos i odsustvo reda i pravne države. Objekt pod zaštitom UNESCO-a nije i pod adekvatnom zaštitom lokalnih i državnih vlasti

To ujedno navodi na zaključak da konzervatorske i inspekcijske službe u gradu ne funkcioniraju. Tu se vjerojatno i kriju neki od razloga za naprasno odstupanje s dužnosti pročelnice Konzervatorskog zavoda u Splitu Tajme Rismondo nakon samo osam mjeseci.

Kada je stupila na dužnost u jesen, nakon relativno kratkog mirnog perioda, problemi su se sigurno javili u proljeće kada su po centru grada počeli nicati divlji štekati, šatori i štandovi s robom sumnjivog porijekla.

Splitski konzervatori bez podrške Grada, inspekcijskih službi i nadležnih ministarstava ne mogu zaštititi baštinu od nasrtaja agresivnih ugostitelja i vlasnika štandova. Najbolji primjeri su dva obrambena dvorišta, propugnaculuma, koja su već godinama uzurpirana. Na istočnom se nekada prodavalo cvijeće na otvorenom štandu, a sada roba nepoznatog porijekla.

Na zapadnom ulazu u palaču je štekat Bobisa 'Ispod ure', vlasnika Joška Svagušes velikim frižiderima za sladoled. Suprotno od sladoleda je štekat restorana.

Konzervatori nisu uspjeli obraniti te prostore od najnižeg oblika komercijalizacije. Isto važi i za prostor kraj istočnog zida, sve više se šire razni sadržaji po Trgu Marka Marulića, ukratko - carska palača skupa s Rivom izgleda kao bliskoistočno sajmište, a to nije put kojim će Split postati kvalitetnom turističkom destinacijom. Uostalom, ponekad fotografija puno više kaže od riječi, pa provjerite.