Hrvatska SPOMENIK UNESCO-A BEZ ZAŠTITE

Dioklecijanova palača kao sajmište

Dojam koji se može steći dolaskom u staru povijesnu jezgru Splita i Dioklecijanovu palaču je potpuni kaos i odsustvo reda i pravne države. Objekt pod zaštitom UNESCO-a nije i pod adekvatnom zaštitom lokalnih i državnih vlasti

To ujedno navodi na zaključak da konzervatorske i inspekcijske službe u gradu ne funkcioniraju. Tu se vjerojatno i kriju neki od razloga za naprasno odstupanje s dužnosti pročelnice Konzervatorskog zavoda u Splitu Tajme Rismondo nakon samo osam mjeseci.

Kada je stupila na dužnost u jesen, nakon relativno kratkog mirnog perioda, problemi su se sigurno javili u proljeće kada su po centru grada počeli nicati divlji štekati, šatori i štandovi s robom sumnjivog porijekla.

Splitski konzervatori bez podrške Grada, inspekcijskih službi i nadležnih ministarstava ne mogu zaštititi baštinu od nasrtaja agresivnih ugostitelja i vlasnika štandova. Najbolji primjeri su dva obrambena dvorišta, propugnaculuma, koja su već godinama uzurpirana. Na istočnom se nekada prodavalo cvijeće na otvorenom štandu, a sada roba nepoznatog porijekla.

Na zapadnom ulazu u palaču je štekat Bobisa 'Ispod ure', vlasnika Joška Svaguše, s velikim frižiderima za sladoled. Suprotno od sladoleda je štekat restorana.

Konzervatori nisu uspjeli obraniti te prostore od najnižeg oblika komercijalizacije. Isto važi i za prostor kraj istočnog zida, sve više se šire razni sadržaji po Trgu Marka Marulića, ukratko - carska palača skupa s Rivom izgleda kao bliskoistočno sajmište, a to nije put kojim će Split postati kvalitetnom turističkom destinacijom. Uostalom, ponekad fotografija puno više kaže od riječi, pa provjerite.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još