Hrvatska KRAJ ERE 'DELANJA'

'Bandić nema šanse za preživljavanje'

Da Milana Bandića više nema u javnosti i da više ne zove novinare na obilaženje svake lokve u Zagrebu, jasno se da primijetiti od predsjedničkih izbora. Bandić, koji je prije izbora u ljetne mjesece vrlo rado zajedno sa sedmom silom obilazio gradska gradilišta, ovo ljeto kao da je propao u zemlju. Zadnji udarac ovaj tjedan zadala mu je Gradska skupština koja je od Bandića zatražila ostavku

Bandić je danas u situaciji koja je pomalo nalik onoj Sanaderovoj, osim što je bivšem SDP-ovcu još uvijek ostala kakva takva funkcija. Od osobe koja je nekoć drmala metropolom i kojoj je svatko htio biti prijatelj, Bandić je danas još samo jedan gubitnik na izborima koji je usto izgubio i potporu jake stranke.

Upravo mu je SDP u utorak zadao jedan od posljednjih udaraca i, potpomognut drugim strankama, u Gradskoj skupštini zatražio njegovu ostavku.

'Milan Bandić je izgubio značajan dio svoga utjecaja i moći te će, ukoliko želi, ostati na mjestu gradonačelnika do kraja mandata, morati pristajati na ustupke i pokoravanje volji Skupštine. Njegov javni nastup i njegov politički diskurs radikalno odudaraju od prijašnjeg stila na koji su Zagrepčani bili navikli', mišljenje je Višeslava Raosa iz Centra za politološka istraživanja.

S druge strane, politički analitičar Davor Gjenero Bandića je već stavio u politički grob. 'Bandić je postao politički mrtav onog dana kada je izašao kao kandidat na predsjedničkim izborima. Ta odluka je bila iracionalna jer netko tko iza sebe nema podršku jake stranke nije imao šanse. On nema šanse za preživljavanje u zagrebačkoj lokalnoj areni, a ni u nacionalnoj areni. Vjerujem da će se prije kandidirati na parlamentarnim izborima nego što neće, no i takva je odluka iracionalna i njegova će pozicija nakon toga biti marginalna', smatra Gjenero.

Ono što Bandića još kako-tako održava na vlasti je i činjenica da mu u korist ide još uvijek neizmijenjeni Zakon o referendumu prema kojem je uspjeh referenduma u Zagrebu gotovo nemoguć.

'Nije točna interpretacija koja se pojavila u medijima da ne postoji mogućnost građanskog iniciranja referenduma. Građani ga mogu inicirati sa 20 posto potpisa svih birača, što je za Zagreb mission impossible. Drugi je način da trećina vijećnika inicira pokretanje referenduma. Ako bi se ta trećina skupila, onda je teško povjerovati da bi SDP bio protiv. Nakon toga je potrebno da 50 posto birača izađe na referendum', rekao je Gjenero.

Milan Bandić profitira i od toga da, iako ima široku skupinu stranaka i udruga protiv sebe, u slučaju referenduma i biranja novog gradonačelnika može doći do značajnog rasipanja glasova između SDP-a, Kregara i Sriće (zajedno s HSLS-om), HNS-a i HDZ-a, tako da u takvoj situaciji on i dalje vidi svoju šansu za opstanak. S druge pak strane, jesen i promjene Zakona o referendumu mogu vrlo lako stvoriti situaciju u kojoj će referendum biti provediv. Opoziv gradonačelnika na referendumu u tom slučaju lako može postati stvarnost’, rekao je Raos.

Iako je do predsjedničkih izbora, kada je iza sebe imao snažni zagrebački SDP, Bandić na svoju ruku mogao raditi što god je htio, čini se da će, kada su u pitanju zaključci zagrebačke Skupštine, ipak morati popustiti, makar i samo prividno.

Bandić će od sada pa ubuduće pokušati svu odgovornost za slučaj Varšavske ulice prebaciti na Skupštinu, te stoga možemo očekivati da će se doista pokušati držati svih odluka Skupštine, odnosno barem stvoriti dojam da ih se pridržava’, zaključuje Raos.

Za Gjenera su zaključci skupštine tek početak konačnog obračuna s Bandićem. 'Što se tiče zaključaka Skupštine, on se na njih neće obazirati. Nastavit će kao investitor radove i pravit će se kao da zaključci nikada nisu doneseni. Pa ni sama Skupština ne vjeruje da su zaključci ostvarivi. Oni su samo podloga za daljnji sukob s Bandićem. Šprem je s ovime napravio sidro za pokretanje postupka opoziva Bandića', zaključio je Gjenero, uvjeren da Bandić neće izdržati do kraja mandata na mjestu gradonačelnika.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još