NEPOŠTIVANJE ZAKONA

Od tvrtki naplaćeno 6,5 milijuna kuna kazni

21.07.2010 u 18:16

Bionic
Reading

Gospodarski inspektori u Osječko-baranjskoj županiji u 2009. godini odradili su gotovo 15 tisuća inspekcijskih nadzora u poduzećima u kojima su pronašli preko tri tisuće povreda propisa

Pročelnica osječke ispostave Državnog inspektorata Vesela Jezerčić na današnjoj sjednici osječko-baranjskog Gospodarsko-socijalnog vijeća izvijestila je da je na licu mjesta i putem sudova od tvrtki naplaćeno oko 6,5 milijuna kuna novčanih kazni zbog nepoštivanja zakona. Osim toga, inspektorat je vlasnicima tvrtki oduzeo više od 10 milijuna kuna vrijedne imovine i šest milijuna kuna imovinske koristi.

Komentirajući inspekcijski izvještaj povjerenik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske, Ante Krajina istaknuo je da je lani utvrđeno da 2.529 radnika nije dobilo ni minimalnu plaću za svoj rad. U poduzećima je zatečeno 130 radnika bez uručenog ugovora o radu, 108 radnika bez potvrde o zdravstvenom i mirovinskom osiguranju, 664 radnika koji su radili prekovremeno i 18 stranaca koji su radili bespravno.

Jezerčić kaže da inspektori najčešće primaju anonimne prijave zbog rada na crno, prekovremenog rada, neisplate plaća, ali tijekom intervjua radnici te tvrdnje opovrgavaju, vjerojatno iz straha od otkaza ili drugih kazni. 'Što se prekovremenog rada tiče, donesen je novi pravilnik koji regulira evidenciju radnih sati, pa o tome više nećemo morati ispitivati radnike', pojasnila je Jezerčić jer je trojicu sindikalista članova GSV-a zanimalo kako izbjeći svjedočenje radnika uz prisustvo poslodavaca.

S druge strane, predstavnici Hrvatske udruge poslodavaca istaknuli su svoj težak položaj obzirom na česte izmjene propisa i njihovu mnogobrojnost. Predsjednik GSV-a Željko Kraljičak tome je dodao primjer kažnjavanja novčanom kaznom jedne osječke cvjećarnice jer među opremom nije imala drveni metar.

Nezaposlenost je i dalje jedan od najvećih gospodarskih problema u županiji. U izvještaju koji je GSV-u predočio pročelnik osječkog Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Ante Barukčić broj nezaposlenih u lipnju ove godine bio je 31 tisuću, a to je za 3.000 ljudi više nego isti mjesec lani. Usporedo, za dvije tisuće radnika smanjila se brojnost radne snage, pa je sada u županiji za rad sposobno 120 tisuća ljudi. Skraćeno, od manjeg broja radnika, više ih je nezaposlenih ove nego prošle godine.

Inače, u ukupnom broju nezaposlenih u Hrvatskoj na Osječko-baranjsku županiju otpada gotovo 11 posto, a ispred su samo Splitsko-dalmatinska županija i grad Zagreb koji, međutim, imaju i mnogo više zaposlenih.