RIZIČAN POSAO

Crkva na reciklaži izgubila 18 milijuna kuna

Bionic
Reading

Zbog propasti BBS-a, prve tvornice za reciklažu PET ambalaže u Hrvatskoj, u velikom je gubitku i Varaždinska biskupija! Riječ je o čak 18 milijuna kuna (plus kamate), što je iznos kredita koji je ta biskupija dala BBS-u prije dvije godine, a ta tvornica iz Podruta pokraj Novog Marofa ne može ga vraćati

BSS je, naime, na korak do stečaja, već tri mjeseca ne radi, radnici ne dobivaju plaću, a žiro-račun tvrtke blokiran je već više od godinu dana zbog više desetaka milijuna kuna duga, piše Večernji list

– Nismo mi jedini kojima BBS duguje, to je javna stvar. Investirali smo u tu tvrtku zbog njezina socijalnog programa, odnosno zapošljavanja lokalnog stanovništva te ekološkog programa zbrinjavanja plastičnih boca. I biskupija bi tu imala izvor prihoda jer i nama prihodi padaju – potvrdio je preč. Josip Grošić iz Ekonomata Varaždinske biskupije.

No tvrtka je, nastavio je, završila u blokadi, i banke koje su je kreditirale u istom su položaju kao i biskupija, ali svima je cilj da tvrtka ne ode u stečaj nego da ljudi imaju posla i da rade. U Crkvi ne smatraju da su loše postupili kada su BBS-u plasirali novac, a osobito da su činili nešto mimo crkvenih pravila i običaja.

Na zahtjev Državnog odvjetništva pak Ministarstvo financija provodi istragu poslovanja BBS-a, tvornice u vlasništvu bivše HDZ-ove saborske zastupnice Barbare Bešenić koju se i nakon otvaranja tvornice optuživalo da je i pravilnik o PET ambalaži zbog njezine stranačke pripadnosti skrojen na način koji njoj najviše odgovara. Prema neslužbenim informacijama, Porezna uprava navodno je utvrdila da je BBS utajio 3700 tona PET ambalaže te oštetio državu za 80-ak milijuna kuna.

Barbara Bešenić tvrdi kako su te optužbe neistinite, ali potvrdila je da je tvrtka u problemima, i to zbog krize.

Prihodi su manji, a obveze dospijevaju. Početkom godine Fond nam je prekinuo dostavu, imali smo rezerve robe koje su potrošene – kaže B. Bešenić koju su mediji bili prozvali “kraljicom reciklaže”. Fond za razvoj i zapošljavanje zbog duga od 14 milijuna kuna pak traži da se nad BBS-om otvori stečaj.

Mi smo tvrtka od državnog interesa, oni bi ga trebali braniti, no čine suprotno. Nadam se da ćemo za dva tjedna početi raditi – kazala je vlasnica. Poručila je kako će i plaće radnicima riješiti.