RASKOL U VARAŽDINSKOM SDP-U

'Eutanaziraju nas jer nisam prihvatio trgovinu SDP-a i HNS-a'

21.07.2010 u 10:42

Bionic
Reading

I SDP se, nakon HSLS-a, cijepa, doduše ne na nacionalnoj razini, nego u Varaždinu. Od osam SDP-ovih gradskih vijećnika redove stranke napušta njih četvero: Iris Lambreščak, Igor Vovk, Dražen Kolak i Nino Lučić, donedavni predsjednik varaždinske Gradske organizacije SDP-a

Neposredni povod za izlazak iz stranke, kako doznajemo od Lučića, potvrda je lipanjske odluke Glavnog odbora SDP-a o raspuštanju svih organa GO SDP-a Varaždin, počevši od predsjednika, predsjedništva pa do ostalih tijela gradske organizacije. Njih je središnjica stranke prozvala zbog djelovanja suprotnog 'osnovnim i političkim ciljevima SDP-a', a posebice zbog napuštanja koalicijskog partnera HNS-a te priklanjanja vladajućoj koaliciji u Varaždinu, odnosno zbog bezrezervne podrške gradonačelniku Ivanu Čehoku. Na takve tvrdnje, odnosno na odluku Glavnog odbora o raspuštanju prozvani su se žalili Nadzornom odboru SDP-a.

'Navodi Glavnog odbora nisu potkrijepljeni nikakvim konkretnim dokazima. A kako i bi kada vječiti i dosljedni Čehokovi oponenti iz HNS-a, primjerice, podržavaju izvješće varaždinskog gradonačelnika, a mi, koji smo mu se 'priklonili', bili smo suzdržani. Ili kada klub vijećnika SDP-a pokreće pitanje nedopuštenih radnji u NK Varteksu, oslobađanja nekih obveznika od plaćanja komunalnog doprinosa i tome slično, upozoravalo se, uz ostalo, u žalbi, ali uzalud jer ju je ovih dana Nadzorni odbor SDP-a – odbio', rekao je Lučić

Zašto je došlo do ovakvog raspleta, Lučić ima objašnjenje.

'Iz svega što se dogodilo vrlo jasno se može iščitati briga koju SDP vodi prema HNS-u, i to u tolikoj mjeri da je vidljiva spremnost središnjice da eutanazira jednu od najuspješnijih gradskih organizacija, na čijem je području primjerice Ivo Josipović dobio najveću podršku. I to samo zato što kao predsjednik GO SDP-a Varaždin nisam bio spreman žrtvovati interese, politički prosperitet i samu GO Varaždin nekakvim budućim koalicijama, odnosno što nisam bio spreman prihvatiti bezočnu političku trgovinu između vrha SDP-a i HNS-a u kojoj bi gradski SDP bio žrtva, kao što je na županijskoj razini. Mogu, doduše, razumjeti ambiciju osvajanja vlasti odnosno pobjedu na predstojećim parlamentarnim izborima, ali mi je neprihvatljivo da ta ambicija ne preže ni pred kakovim uvjetovanjem i prihvaćanjem žrtvi na nižim razinama, što se pokazalo lošim za sve stanke', tvrdi Lučić upozoravajući da je takva praksa vrhova stranaka pogubna i za cijelo društvo.

Odbijanje bespogovornog slijeđenja stavova varaždinskog HNS-a, kako dodaje, vjerojatno je bio glavni razlog harange tijekom koje nije imao mogućnost ni neposrednog očitovanja na 'krimene', i to u stranci koja se voli hvaliti demokratskim dosezima, odnosno 'festivalom demokracije'. S obzirom na način na koji su raspušteni ograni gradske organizacije, kao i na sadržaj optužbi, dio članova i vijećnika SDP-a odlučio je otići iz stranke te osnovati u varaždinskom Gradskom vijeću Nezavisni klub vijećnika.

'Nemamo namjeru prikloniti se klubu Čehokove Nezavisne gradske liste i njihovim koalicijskim partnerima, već kao odgovorni pojedinci bez stranačkih stega i naputaka promovirati politiku socijaldemokracije, što nam je onemogućeno u SDP-u zbog bezočne političke trgovine. Vjerujem da cijelog slučaja ne bi bilo da Milanović nije obećao Čačiću prepustiti Varaždin koji je vrlo važan za HNS', ističe Lučić i napominje da izlazak iz SDP-a ipak ne treba gledati kao političku odluku, nego kao odluku koja prvenstveno štiti osobni integritet.