TRAŽI SE BANDIĆEVA OSTAVKA

Udruge zasad bez komentara na skupštinu

20.07.2010 u 16:16

Bionic
Reading

Nakon troipolsatne izvanredne sjednice Gradske skupštine i jednosatnog vijećanja klubova zastupnika, zastupnici su donijeli zaključak u sedam točaka, čiji sadržaj vam donosimo u skraćenom obliku. Za zaključke je glasovalo 27 zastupnika, jedan je bio suzdržan, nitko protiv, a zastupnici HDZ-a i HSS-a u tom su trenutku napustili sjednicu

1.Gradska skupština podržava pravo građana na mirni prosvjed, a od policije traži deblokadu Gundulićeve ulice.

Bandić : 'Nisam se rodio kao gradonačelnik'

HDZ nije odlučio podržati zaključke jer, kako je rekao Jasen Mesić 'ne želi sudjelovati u cirkusu kojeg predvodi SDP, odnosno u teroru većine'. HSS-ovci su upozorili da su zaključci sterilni, pa su kao i HDZ-ovci odlučili napustiti skupštinu u trenutku glasanja.

Nakon svega zastupnicima se obratio i gradonačelnik Bandić koji je rekao da će prihvatiti sve odluke skupštine bez obzira tko je za nijh glasovao, a tko nije. Također je dodao da će svaku točku provesti sukladno svojim ovlastima i zakonima.

'Oni koji su me izabrali za gradonačelnika će me jednog dana smijeniti ili ponovno izabrati. Nisam se rodio, a naću ni umrijeti kao gradonačelnik', rekao je Bandić.

2. Skupština je zatražila od gradonačelnika Milana Bandića ostavku, jer su posljednji događaji prema njihovom mišljenju pokazali opasnost od neograničene i neodgovorne vlasti gradonačelnika koji je osobno utjecao na donošenje odluke o javnom interesu i glasovanju o prostornim dokumentima. Usto, smatraju zastupnici, Bandić nije poduzeo ništa da realizira preporuke Skupštine.

3.Izražena je sumnja da postoje nepravilnosti koje su prethodile donošenju DUP-a Ilica-Preobraženska-Preradovićev trg-Varšavska-Gundulićeva. Zbog toga se poziva Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva da preispita svoje ranije mišljenje, jer inače postoji kontradikcija u stavu dva nadležna ministarstva.

4.Od istog ministarstva traži se žurni upravni inspekcijski nadzor, jer, kako tvrde zastupnici, nije izdana potvrda glavnog projekta građevine u Varšavskoj 6 te radi mogućih nepravilnosti koje su prethodile donošenju DUP-a, ali i činjenice da se zagrađuju balkoni stanara.

5.Gradska skupština smatra da nije bilo opravdanog razloga za hitnim početkom radova u Varšavskoj, s obzirom na to da nije izdana potvrda glavnog projekta za rekonstrukciju i nadogradnju stambeno-poslovne građevine u Varšavskoj 6, niti su riješeni imovinsko-pravni odnosi, pa nije izvjesno hoće li se ulazno-izlazna rampa moći priključiti na ulaz u garažu. Zbog toga se traži hitan prekid radova u Varšavskoj.

6.Skupština smatra da je projekt Cvjetni prolaz evidentan primjer pogodovanja u planiranju te neuvažavanja stručnih mišljenja i zahtjeva građana. Takvi se slučajevi ne smiju ponoviti, pa su zastupnici zatražili da im se hitno podnese prijedlog izmjena i dopuna GUP-a na raspravu.

7.Zastupnici od nadležnih državnih tijela traže da se izmijeni i dopuni članak 13. Zakona o prostornom uređenju i gradnji, kojim se uređuje ostvarivanje i zaštita javnog i pojedinačnog interesa, tako da se Zakonom preciznije definira procedura utvrđivanja javnog interesa.

Zelena akcija i Pravo na grad bez komentara

Udruge koje su bile najglasniji protivnici projekta na Cvjetnom trgu i u Varšavskoj, kako doznajemo, zaključke skupštine neće komentirati dok ih ne prouče. Prvi glas dat će na sutrašnjoj konferenciji za novinare u 13 sati na Cvjetnom trgu.