OSJEČKI RIBARI

U Dravi uginulo dvije tone ribe

20.07.2010 u 16:08

Bionic
Reading

Na Staroj Dravi kod Bilja zbog manjka kisika uginulo je mnogo ribe, a po procjenama Zajednice športskih ribolovnih društava Baranje, koja gospodari baranjskim ribolovnim vodama, prošlog vikenda uginulo je oko dvije tone ribe, od čega sigurno oko tonu i pol smuđa, najcjenjenije slatkovodne ribe u Slavoniji i Baranji

Zbog uginuća riblje mlađi i eko-sustav pretrpio je neprocjenjivu štetu. Prema riječima načelnika Inspekcije zaštite prirode RH Željka Vukovića, zbog visoke temperature vode i oblaka, prekinut je proces fotosinteze algi i biljaka, što je uzrokovalo nedostatak kisika i tzv. zijev ribe. Neke vrste riba, poput smuđa, istaknuo je inspektor Vuković, posebno su osjetljive na nedostatak kisika.

Ribočuvarska služba Zajednice športskih ribolovnih društava Baranje vadila je ribu i zakopavala je posipavajući je vapnom radi dezinfekcije.

Ovih dana uočen je manji pomor ribe i na Dravi kod Sarvaša te na zaostaloj vodi Dunava, to jest u barama nastalim nakon povlačenja tih rijeka.

Prema riječima suradnika za športski ribolov u Zajednici športskih ribolovnih udruga Osječko-baranjske županije Marka Novokmeta, ribočuvarska služba obilazi teren i spremna je određene količine ribe prebaciti u Dravu ili Dunav.