PREMIJERKINA 'KOŠARICA'

Kosor: Ne mogu pomoći SDP-u!

20.07.2010 u 15:09

Bionic
Reading

Premijerka Jadranka Kosor u obilasku Ministarstva obrazovanja, znanosti i sporta komentirala je izjavu predsjednika Ive Josipovića o mogućem povlačenju tužbe protiv Srbije, a SDP-ovcima poručila da su po pitanju gradnje u Varšavskoj samo oni odgovorni

Komentirajući izjavu predsjednika Gradske skupštine SDP-ovog Borisa Šprema, koji je 'od Vlade zatražio da Zakon o referendumu žurno uskladi s novim Ustavom, po kojem referendumsku odluku donosi obična većina, odnosno više od pola onih koji su iziđu na referendum', Kosor je rekla da je 'lijepo da Šprem traži pomoć od Vlade, ali znate, on je u SDP-u, SDP treba rješavati probleme u gradu'.

Premijerka je komentirala i izjavu predsjednika Josipovića da je 'sazrelo vrijeme za povlačenje tužbe za genocid protiv Srbije', na što je Kosor rekla da je 'Vlada zadužena za takve odluke, ali da se o tome na sjednicama Vlade nije raspravljalo'.

U obilasku Ministarstva, premijerka je provjeravala provode li mjere programa gospodarskog oporavka te rekla da se, među ostalim, kreće u racionalizaciju škola te da građani, kao i u slučaju racionalizacije sudova, mogu očekivati da će neke škole uskoro biti zatvorene.

'U obilasku ministarstva razgovarali smo o mnogim, nažalost, i problemima koje ministar sa svojim suradnicima rješava i onome što nas čeka vezano i za rebalans proračuna, te da se razmotri pitanje isteklih kolektivnih ugovora prema kojima mnogi i dalje dobivaju sredstva iz državnog proračuna.' - rekla je Kosor i dodala da su se dotakli i pitanja otpremnina ravnatelja škola.

KOSOR NAJAVILA NOVE TEŠKE ODLUKE U BORBI PROTIV KRIZE

Razgovaralo se o državnoj maturi, školarinama, o pravima zaposlenika na putne troškove na što se izdvajaju 'ogromna sredstva' - rekla je Kosor govoreći da se Hrvatska nalazi u velikoj krizi te da se zbog toga mora promijeniti odnos prema mnogim stvarima.

'Važna je poruka koju šaljemo maturantima da se na fakultete upisuju zahvaljujući svome radu, a ne mami i tati, stricu i strini i nekim drugim vezama. Tu smo s državnom maturom povukli odlične poteze.' - kaže Kosor koja što prije očekuje lakše učeničke torbe i jeftinije udžbenike koji se mogu nasljeđivati.

Govoreći o isteklim kolektivnim ugovorima rekla je kako je problem još uvijek na stolu te da će sa socijalnim partnerima o tome morati ozbiljno razgovarati. 'U ovako teškim vremenima, kada je svaka lipa iznimno važna za državni proračun, a pogotovo kad se radi o velikim sumama novca, mi smo razgovarali i o novcu koje do kraja godine treba izdvojiti i za plaće, i vjerojatno da ćemo donositi i neke nove odluke po tom pitanju u budućnosti.' - najavila je Kosor indirektno još oštrije mjere u borbi protiv recesije.