TJELESNA STRAŽA

Bush i Brena najčuvaniji u Hrvatskoj

Bionic
Reading

Ponukana izvještajima srpskih medija da predsjednika Ivu Josipovića čuva 1.500 policajaca, Slobodna Dalmacija istražila je koje su osobe u Hrvatskoj bile najčuvanije i otkrila da je na osiguranju Georga W. Busha i Fahrete Živojinović Lepe Brene bilo angažirano najviše policajaca

U travnju 2008. godine u RH je stigao američki predsjednik George W. Bush, a za njegovu sigurnost brinulo je oko 65 tisuća ljudi s hrvatske i američke strane. U Bushevom osiguranju bilo je oko 3.200 američkih tajnih agenata od čega je polovica otpala na specijalce u civilu, piše Slobodna Dalmacija.

Brena u zagrebačkoj Areni

Nekoliko tjedana prije dolaska najčuvanijeg čovjeka svijeta sve su rute po nekoliko puta pročešljane, kontrolirali su se i šahtovi, a svoj obol su dali i policijski psi u potrazi za eventualnim eksplozivnim napravama.

Uz tjelohranitelje prvog čovjeka Amerike na njegovom putu pod okom su držali i snajperisti po krovovima zgrada. No Busha se nije osiguravalo samo iz Zagreba jer je to široka operacija u kojoj su sudjelovali i borbeni lovci, brodovi, podmornice...

Gotovo identičan broj hrvatskih policajaca godinu danas kasnije bio još jedino angažiran na osiguranju povodom koncertnog spektakla balkanske zvijezde Fahrete Živojinović poznatije kao Lepa Brena u zagrebačkoj Areni.