GRADSKA SKUPŠTINA

Čeka se odluka o Varšavskoj

20.07.2010 u 15:30

Bionic
Reading

Izvanredna sjednica zagrebačke Gradske skupštine započela je u 11 sati sa samo jednom točkom dnevnog reda – slučaj Varšavske ulice

Odmah na početku sjednice predsjednik Skupštine i zastupnik SDP-a u ime svog kluba zatražio je od Vlade RH hitne izmjene Zakona o referendumu da mogu smijeniti gradonačelnika Milana Bandića. Glavni razlog za pokretanje pitanja povjerenja prema gradonačelniku je, prema SDP-ovcima, nepoštivanje odluka Skupštine vezane uz izgradnju rampe u Varšavskoj ulici te poslovno-stambenog projekta Tomislava Horvatinčića na Cvjetnom trgu.

'Gradonačelnik ničim nije pokazao da je poštivao naše zaključke i pokušao revidirati projekt rampe u Varšavskoj, a volja Gradske skupštine ne smije se ignorirati. To je politički problem bez presedana koji treba riješiti politički, ali presedanom, a to je referendum', kazao je Šprem i dodao da bi referendum već bio raspisan da je to zakonski moguće.

Da bi se, prema sadašnjoj zakonskoj regulativi, smijenilo gradonačelnika na referendumu, trebalo bi 360 tisuća plus jedan Zagrepčanin s pravom glasa, a za njegov odlazak trebalo bi se izjasniti 180 tisuća plus dva birača. Kada bi se Zakon o referendumu prilagodio novom Ustavu, za smjenu gradonačelnika trebala bi obična većina od onih koji su izašli na referendum.

Iako je na početku skupštine gradonačelniku bilo ponuđeno da se obrati zastupnicima, on je to, baš kao i načelnik zagrebačke policije Tomislav Buterin, odbio.

Priliku da se obrate nisu propustili zastupnici HDZ-a, pa su tako Jasen Mesić, Danira Bilić i Margareta Mađerić za probleme u Varšavskoj još jednom optužili SDP koji Zagrebom upravlja posljednjih deset godina.

Mađerić je tako poručila da je 'sve ono što se događa danas posljedica nefunkcioniranja gradskih struktura zadnjih 10 godina, koje su radile na netransparentan i diletantski način'.

Morana Paliković Gruden (HNS) podržala je prijedlog SDP-a za smjenu gradonačelnika.

'Tražim da ova skupština povede postupak za smjenu gradonačelnika. Ono što ova skupština ima šanse napraviti jest promijeniti politiku grada. Treba nam čvrsta politička volja da se u gradu Zagrebu više nikad ne dogodi ono što se dogodilo u Varšavskoj', rekla je Paliković Gruden i dodala da je već pola milijuna kuna potrošeno na čuvanje gradilišta u Varšavskoj.

Mirela Holy (SDP) smatra da je Varšavska s pozicije Skupštine izgubljena bitka jer nam mehanizme s kojima bi projet u Varšavskoj bio zaustavljen.

'Skupština nema mehanizme kojima može zaustaviti projekt. HDZ cijelo vrijeme poziva na prijevremene izbore, pa se nadam da su zajedno s Vladom već pripremili izmjene Zakona za provođenje referendum, a ako nisu, onda znači da podržavaju Bandića i ovu situaciju', kazala je Holy za koju nije sporno da je SDP najodgovorniji za ovu situaciju, ali drži da je SDP sada pokušava i ispraviti.

Tomislav Saucha (SDP) zamolio je gradonačelnika Bandića da povuče policiju iz centra grada kako bi se moglo nastaviti normalno živjeti, jer na ovaj način dalje ne ide, a uz to smatra da se i turistima koji posjećuju grad šalje kriva slika o Zagrebu i Hrvatskoj.

Nakon troipolsatne sjednice, odlučeno je da se komisija sastavljena od svih predstavnika stranačkih klubova povuče na jednosatno vijećanje, na kojemu bi trebala donijeti zaključke o kojima će se od 15:30 glasovati.