Hrvatska POSKUPJELA I PROIZVODNJA

Voltaren čepići sa 15 poskupjeli na 103 kune!

Jedna je Zagrepčanka prije koji dan ostala šokirana plaćajući 103,57 kuna pakiranje Plivinih Voltaren čepića od 50 mg umjesto dosadašnjih 15,26 kuna, piše Večernji list

Objašnjenje - otkud poskupljenje od 678 posto – gospođa je potražila u Plivi, no ondje joj je rečeno da cijenu lijeka određuje HZZO.

U HZZO-u rekoše da je 'Pliva poslala obrazloženje da je stara cijena niža od troškova nabave i proizvodnje farmaceutske supstancije te da će lijek povući s tržišta ako ne bude odobreno poskupljenje. Međutim, isti je lijek, ističu, na dopunskoj listi, pa ga pacijenti mogu dobiti uz doplatu od 10,66 kuna'.

'Za lijek voltaren u obliku čepića od 50 mg Pliva je u svibnju od povjerenstva zatražila poskupljenje koje je i odobreno jer nije bilo drugog izbora nego udovoljiti proizvođaču', kazali su iz HZZO-a.

Međutim, poskupjeli su i drugi oblici tog proizvoda pa su pakiranja u dozama od 12,5 i 25 mg sada skuplja 12 kuna, no uz recept se mogu dobiti i besplatno.

'Uzrok lipanjskog rasta cijene doplate lijekova, poput Medis Adrine Keppre za epilepsiju, kojoj je doplata sa 63 skočila na 240 kuna, isključivo je odluka farmaceutskih tvrtki koje i dalje žele povećavati svoje profite', kažu iz HZZO-a.

Iz Plive, pak druga priča, tvrde da su im, 's obzirom na to da imaju najveći udio lijekova na našem tržištu, HZZ-ovim referiranjem snižene cijene za 97 posto proizvoda, a povećanje je odobreno za manji broj lijekova ili pojedinih oblika'.

Plivina cijena Voltaren supozitorija od 50 mg sada je 76,72, a prije je bila 11,30 kuna', rekla je Večernjaku direktorica komunikacija Tamara Šušanj-Šulentić. Ona tvrdi da je riječ o tome 'da se na domaće proizvođače vrši kontinuiran, višegodišnji pritisak da snize cijene, što je neke proizvode dovelo ispod ruba profitabilnosti'.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još