NEZAPOSLENOST PORASLA 18 POSTO

Sve više zaposlenih žena i nezaposlenih muškaraca

20.07.2010 u 10:43

Bionic
Reading

Na sezonskim poslovima u turizmu svake se godine, tijekom ljeta, zapošljava nekoliko tisuća Slavonaca. No, iako se nezaposlenost u zapadnoj Slavoniji u lipnju smanjila, ona je ipak za čak 18,2 posto veća nego u lipnju prošle godine. Nesvakidašnji je i podatak da je u lipnju ove godine u Brodsko-posavskoj županiji broj nezaposlenih muškaraca veći za čak 37,6 posto, dok je broj nezaposlenih žena veći za tek 6,9 posto nego u lipnju 2009. godine

Na Hrvatskom zavodu za zapošljavanje u Brodsko-posavskoj županiji krajem lipnja evidentirano je nešto manje od 16 tisuća nezaposlenih, što je za oko 2.500 više nego u istom mjesecu prošle godine.

Samo u lipnju ove godine na Zavod za zapošljavanje u toj županiji prijavilo se preko 1.000 novih nezaposlenih, što je čak 47 posto više nego što ih se prijavilo u istom mjesecu 2009. godine. Među novonezaposlenima je 48 posto žena i 52 posto muškaraca.

ZAPOŠLJAVANJE ŽENA U TRGOVINI I UGOSTITELJSTVU

I dok broj nezaposlenih muškaraca raste, povećava se broj zaposlenih žena, o čemu svjedoči i podatak da je tijekom lipnja posao dobilo 7,6 posto više žena nego muškaraca.

Slavonke su se većinom zaposlile u ugostiteljstvu, kao konobarice, sobarice, kuharice ili pomoćno osoblje u kuhinji. Posla se našlo i za prodavače u trgovini na veliko i malo te u prerađivačkoj industriji, administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima, a najmanje slobodnih radnih mjesta bilo je u graditeljstvu.

Među nezaposlenima je tako i dalje najviše KV i VKV radnika, ali i osoba sa završenom trogodišnjom i četverogodišnjom srednjom školom, kojih je na Zavodu u BPŽ čak 60 posto, dok je bez posla samo 1,8 posto onih sa završenim fakultetom.

U POŽEGI ČAK 70 POSTO MANJE SLOBODNIH RADNIH MJESTA

Slično je stanje i u Požeško-slavonskoj županiji gdje je nezaposlenost krajem lipnja ove godine za 7,62 posto veća u odnosu na lipanj prethodne godine. Broj novoprijavljenih osoba u evidenciju Zavoda povećan je za 9,5 posto, u odnosu na lipanj 2009. godine, a gotovo 52 posto novoprijavljenih na Zavod je stiglo direktno iz radnog odnosa.

Dok broj nezaposlenih naglo raste, broj slobodnih radnih mjesta rapidno se smanjuje, pa je tako tijekom lipnja ove godine Zavodu za zapošljavanje u Požegi prijavljeno samo 175 slobodnih radnih mjesta, što je gotovo 70 posto manje nego u lipnju 2009, kada je oglašeno preko 500 slobodnih radnih mjesta. Najtraženija zanimanja ove sezone u Požeško–slavonskoj županiji su ratarski radnik, šumski radnik, medicinska sestra, zidar i konobar.

NA JADRAN TRBUHOM ZA KRUHOM

Prema predviđanju Ankete poslodavaca 2010. godine planira se zaposliti oko 20.500 sezonskih radnika, a prema podacima Zavoda do kraja lipnja na sezonskim se poslovima već zaposlilo 20.393 radnika.

Međumjesnim posredovanjem područnih službi HZZ-a, na sezonskim poslovima zaposleno je i 3.190 osoba iz unutrašnjosti Hrvatske.

Najviše sezonaca na Jadran je stiglo iz triju slavonskih županija, 900 iz Vukovarsko-srijemske županije, 841 iz Osječko-baranjske te 608 radnika iz Brodsko-posavske županije.

Najveći broj sezonaca zaposlio se u Splitsko-dalmatinskoj, Istarskoj, Dubrovačko-neretvanskoj, Primorsko-goranskoj i Zadarskoj županiji.