Hrvatska VIŠAK POLICIJE

Je li situacija u Varšavskoj opasna?

Mogu li svakodnevni prosvjedi zbog Varšavske prerasti u nerede većih razmjera? Bivši predsjednik Stipe Mesić smatra da je 'situacija u Varšavskoj potencijalno opasna', a analitičar Višeslav Raos da nije opasna, ali da se hitno mora smanjiti broj policajaca

I Stipe Mesić i Višeslav Raos slažu se da je previše policije angažirano protiv prosvjednika za Varšavsku. Za umirovljenog predsjednika upravo to stvara potencijalno opasnu situaciju i on ističe kako se samo nada da neće biti većih nereda, pa i žrtava, jer tada više nitko neće kontrolirati situaciju.

'S Varšavskom se sve krivo radilo od početka i trebalo je pitati građane što misle o tom projektu, provesti javnu raspravu, uvjeriti ljude da je to dobar projekt, ako je dobar. Ovako, sve se radilo na silu i smatram da su u pravu oni koji prosvjeduju. S obzirom na sve što nije dobro na tom projektu, mislim da je rješenje u preprojektiranju. Sve se može preprojektirati jer ne može se, naprimjer, čovjeku graditi tri centimetra pred balkonom', ističe Mesić. Bivši predsjednik poziva na hitni kompromis.

Politolog Raos naglašava da se uloga policije mora svesti na održavanje javnog reda, a ne i na suzbijanje građanskog prosvjeda kao takvog.

'Nažalost, cijela situacija u Varšavskoj odraz je poremećenih društvenih (i političkih) odnosa u Hrvatskoj. I narav prosvjeda, ali i priroda policijske reakcije svjedoče o kaotičnosti zagrebačkog urbanizma, upitnosti hrvatskog pravnog sustava, ali i javnoj političkog komunikaciji i artikulaciji mišljenja i interesa koja je tek u povojima i kojoj predstoji još dugogodišnji razvitak i iskustvo kako bismo stvorili društvo u kojemu je moguće koordinirati i uskladiti zahtjeve i interese investitora, države, građana i pojedinaca na način da niti jedna strana ne bude oštećena', upozorava Raos, također zagovarajući kompromis, kao i donedavni šef države.

Situaciju u Varšavskoj komentirao je i don Ivan Grubišić, koji kaže da je pitanje gradnje u Varšavskoj pitanje funkcioniranja pravne države i Ustava te da, ako Horvatinčić ima sve dozvole za rad, smije početi graditi i ne smije ga se ometati.

Ipak, i don Ivanu Grubišiću neobičan je tolik broj interventnih policajaca u Varšavskoj: 'Možda je problem dovesti toliko policajaca za prosvjednike koji nisu pružali otpor. To je neprimjerena metoda u jednom građanskom i demokratskom društvu.'
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još