CENZURA U NOVOM LISTU

Feralovci su plaćeni da ne bi pisali

30.01.2009 u 12:00

Bionic
Reading

'Bivši novinari Feral Tribunea, a danas zaposlenici Novog lista plaćeni su da ne pišu', ustvrdio je Zoran Pusić, predsjednik GOLJUP-a, na konferenciji za novinare održanoj u Hrvatskom novinarskom društvu pod nazivom 'Vraća li se cenzura na mala vrata?', povodom slučajeva Viktora Ivančića i Marinka Čulića koji su u riječkom dnevniku više od pola godine primaju plaću, a ne rade ništa i otkaza koji je Vedrani Rudan uručen na Novoj TV

Da podsjetimo, Ivančić i Čulić zaposleni su kolovozu prošle godine i do danas su objavili tek dva manja teksta. Kako je Novi list kupio Robert Ježić, inače vlasnik DIOKI-ja, DINA-e i dugogodišnji član HDZ-a, s pravom se nagađa da je on, po nalogu vladajućih struktura, uredništvu novina zabranio objavljivanje tekstova navedenog dvojca.

'Ovo je pokušaj eutanaziranja njihova pisanja i riječ je o cenzuri suptilnijeg oblika. Mislim da u ovom slučaju možemo govoriti i o povredama Zakona o radu jer po njemu je poslodavac, osim što je dužan platiti za obavljeni posao, dužan i dati radni zadatak zaposleniku', kazao je Pusić.

Premda se slučajevi Ivančića i Čulića ne mogu staviti u isti koš sa slučajem Vedrane Rudan, koja je na Novoj TV dobila otkaz zbog navodnog antisemitskog ispada, Pusić je njezin slučaj povezao s njihovim zbog, kako je rekao, 'onemogućavanja polemiziranja i sučeljavanja mišljenja s osobom koja drugačije misli', premda je osudio ono što je izgovorila u eteru. S ovom konstatacijom nije se složio Slavko Goldstein koji je rekao 'jedno je mišljenje, a drugo su uvrede'.

Upitan da protumači kako to da neki drugi bivši novinari Ferala, poput Ivice Đikića i Đermana Ćiće Senjanovića, uredno pišu u Novom listu, Pusić nije znao objasniti.

'Ovo što se događa Čuliću i Ivančiću, kao i situacija na HRT-u zasigurno će se odraziti na status medijskih sloboda i položaj Hrvatske u svijetu. Bojim se da je opet došlo vrijeme u kojem ćemo morati tražiti da se na čitavu situaciju utječe izvan Hrvatske', zaključila je predsjednica Dokumente Vesna Teršelić.