Hrvatska IZGUBLJENA GODINA

Zakon o oplodnji pao na ispitu

Prije godinu dana izglasovan Zakon o medicinskoj oplodnji ništa nije promijenio na bolje, a njegov navodni uspjeh skriva duboku nejednakost u liječenju pacijenata te najviše zakida najteže dijagnoze kojima je pomoć najviše potrebna, priopćila je sinoć Građanska inicijativa protiv Zakona o medicinskoj oplodnji.

Inicijativa smatra kako treba dopustiti oplodnju onoliko jajnih stanica koliko je potrebno za uspjeh, a to, kako ističu treba odlučiti liječnik, a ne politika.

Poziva Ustavni sud da što prije donese presudu po uzoru na talijanski Ustavni sud, Europski sud za ljudska prava te njemački Vrhovni sud, koji su, kako navodi, donijeli presude kojima se ukidaju ograničenja u reproduktivnim zakonima.

Inicijativa poziva liječnike da objasne kako oplodnja više od tri jajne stanice ne znači gomilanje zamrznutih zametaka te da se zauzmu, kako ističe, za zlatni standard liječenja koji se primjenjuje u Europi.

Također pozivaju političare koji su donijeli taj zakon da isprave, kako ističe, nepravdu te mole građane da podupru njihovu inicijativu.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još