INSEKTI NAPADAJU OSIJEK

Komarci nadiru i iz Mađarske i Srbije!

16.07.2010 u 17:23

Bionic
Reading

Suzbijanje odraslih komaraca u Osječko-baranjskoj županiji ove godine provodit će se na područjima deset općina i gradova, a županijski proračun ima na raspolaganju još 1,2 milijuna kuna za pomoć ostalim općinama

U Osijeku su danas potpisani sporazumi po kojima troškove tretiranja komaraca u Belišću, Belom Manastiru, Donjem Miholjcu i Antunovcu zajednički, s po 50 tisuća kuna, pokrivaju županija te gradovi i općine.

Sastanak povodom suzbijanja komaraca

Župan Vladimir Šišljagić rekao je da brojnost komaraca u županiji počinje predstavljati javnozdravstveni problem: 'Ova napast je prijetnja zdravlju ljudi, mogu se pojaviti alergije, ali su opasni i za domaće životinja, pa i divljač, iako još nemamo nikakvih podataka od lovaca.'

Ravnatelj osječko-baranjskog Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Stjepan Rudan rekao je da su poplave pogodovale razvoju komaraca, a k tome dio komaraca dolazi i iz Mađarske i Srbije. Pored adulticidnog suzbijanja zavod koordinira i larvicidni tretman. 'Tretirali smo i ličinke, i to bacanjem 60 tona ledenih granula', naveo je Rudan.

Budući da ličinke prezimljuju i u podrumima gradskih objekata i ležu jaja čim uzmu prvi obrok krvi, u Osijeku se mora tretirati i zimi. Tako se u zimskom periodu tretira 30 tisuća javnih i privatnih objekata u gradu.