AKTIVISTI UPOZORAVAJU:

'Sad više nitko ne kontrolira situaciju!'

15.07.2010 u 15:20

Bionic
Reading

'Prema informacijama kojima raspolažemo, do sada je uhićeno 113 osoba, a to je najviše uhićenih građana u jednom danu u posljednjih deset godina u gradu Zagrebu i zbog toga, kao i zbog nedopustivog nasilja koje je policija provodila nad prosvjednicima, tražimo ostavku ministra MUP-a Tomislava Karamarka', kazao je Gordan Bosanac iz Kuće ljudskih prava koja je u Varšavskoj ulici održala konferenciju za medije

Na Bosančeve riječi nadovezala se Jagoda Munić iz Zelene akcije koja je rekla da, otkad su uhićeni prvi ljudi Prava na grad Teodor Celakovski i ZA Tomislav Tomašević, više nitko ne kontrolira situaciju.

Munić je zatražila ostavku gradonačelnika Milana Bandića i pozvala građane da se pridruže u branjenju Varšavske ulice. Zoran Pusić (GOLJUP) podsjetio je da kada je prije više od desetljeća bio prosvjed na Radiju 101 da nitko tada nije bio uhićen, a danas je uhićeno više od 100 ljudi.

'Ova akcija policije dirigirana je od strane interesnih grupa', istaknuo je Pusić.

Dr. Žarko Puhovski smatra da se više ne radi ni i Varšavskoj ni o Horvatinčiću, već o nedopustivom ponašanju policije. Kada se u Njemačkoj ili Švedskoj pruža pasivan otpor, onda policija podigne prosvjednike, stavi ih sa strane i od njih uzme osobne podatke za eventualno podizanje prekršajnih prijava. O pritvoru nema ni govora. Činjenica je da je akcija policije legitimna i legalna, ali je njezino postupanje sramotno i nedopustivo. U prilog tome govori i broj privedenih koji je veći nego tijekom nogometnih utakmica', zaključio je Puhovski.