Hrvatska ODOBRENJE MINISTARSTVA FINANCIJA

Osijek posudio 10 milijuna kuna

Grad Osijek raspisuje javni natječaj za primanje ponuda za izvođenje radova obnove 17 osnovnih škola na gradskom području. Radovi će se plaćati novcem od bankovnog kredita u iznosu od 10 milijuna kuna, za koliko se Grad zadužio

Kako je na današnjem kolegiju rekao gradonačelnik Krešimir Bubalo, radovi najvjerojatnije neće završiti do početka školske godine, ali za to krivi Ministarstvo financija.

'S radovima bismo počeli ranije, ali ministar Šuker tek sada nam je dao odobrenje. A kada on državu zadužuje, nikoga ne pita', ocijenio je Bubalo. Grad u skladu s gospodarskom situacijom, kaže, vodi konzervativnu financijsku politiku:

'Ove godine vratili smo 100 milijuna kuna duga, a podigli kredit od 10 milijuna kuna.' U školama će se od 1. kolovoza obnavljati parkete, instalacije, namještaj i drugo što je popisano na listi prioriteta jer školske zgrade dugo nisu obnavljane.

Konačno je izrađen i prijedlog Generalnog urbanističkog plana čije se izmjene čekaju od 2007. godine. Novi GUP poslan je resornim ministarstvima na ocjenu, a ako sve bude po planu, trebao bi biti prihvaćen početkom rujna, rečeno je. 'Jedan od glavnih ciljeva je zaustavljanje krezube gradnje', kazao je Bubalo.

Pojam tzv. krezube gradnje u Osijeku koristi se za pojavu stihijske gradnje katnica s četiri i više etaža na mjestu srušene prizemnice gdje obično nema infrastrukture u vidu vodovoda, kanalizacije i parkirališta prilagođene naglo povećanom broju stanara.

Zahvaljujući neprikladnim GUP-ovima od početka 90-ih godina, slavonska metropola koja je u doba socijalizma izgradila zaokružene urbane cjeline sada je suočena s društveno neodgovornim građevinskim tvrtkama koje novoizgrađenim objektima narušavaju kvalitetu stanovanja u gotovo svim dijelovima grada.
  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još