POLITIČARI SE OPTUŽUJU

Grad Đakovo nije isplatio plaće za lipanj

15.07.2010 u 13:30

Bionic
Reading

Gradonačelnik Đakova Zoran Vinković ovih dana odlazi na godišnji odmor, ali sukob na relaciji gradske vlasti i oporbenog HDZ-a ne prestaje. Predsjednik gradskog HDZ-a Ante Raspudić prošlog tjedna Vinkovića (SDP) i predsjednika Gradskog vijeća Franju Havela (HNS) nazvao je 'neprirodnom elementarnom nepogodom' istaknuvši da polovica prošlogodišnjeg proračuna nije realizirana

Vinković na to uzvraća da je upravo HDZ osmislio rastrošni budžet za 2009. godinu koji nije mogao ni biti naplaćen.

Obje strane međusobno se optužuju, a u zadnjih godinu dana oko 1.500 Đakovčana prestalo je raditi.

Vinković najproblematičnijim drži što je HDZ vlast u Đakovu preuzeo u prosincu 2008. godine s bankovnim računom sa sedam milijuna kuna. Nakon izbora, krajem svibnja 2009. godine, nepunih pola godine poslije, gradska blagajna ostavljena je u minusu.

'U pola godine uspjeli su Grad zadužiti za 42 milijuna kuna, što je više od polovice tada planiranog proračuna', rekao je danas Vinković.

Trošak koji smatra nepotrebnim je poklanjanje prijenosnih računala svim đakovačkim studentima koji su redovno upisali drugu godinu studija. Grad je to lani koštalo preko pola milijuna kuna.

Štednja na vrtićima

Rekonstrukcija Strossmayerova trga, Pavićeve i Ulice bana Jelačića bila je ranija Vinkovićeva ideja, ali on nije planirao sve radove početi odjednom. Vlast HDZ-a lani je, priča Vinković, računala na velike pomoći s državne i županijske vlasti, ali to se nije ostvarilo, međutim s investicijama se započelo.

Realan budžet, kaže on, ne može biti više od 53 milijuna kuna, a upravo toliki iznosio je preklani: 'Grad Đakovo trenutno je u dugu i ne može isplatiti plaće 41 zaposlenog ni za lipanj. Da bismo nastavili raditi moramo dignuti kredit. Morali smo smanjiti osnovice za šest posto, ne samo u upravi, nego i u gradskim poduzećima, dječjem vrtiću, muzeju i centru za kulturu.'

Iz redova HDZ-a prosvjeduju upravo zbog plaća. 'Mjesečna bruto primanja dogradonačelnika Ivice Mandića su 24 tisuće kuna', navodi bivši HDZ-ov gradonačelnik Ante Raspudić, koji je do smjene lani krajem svibnja mjesečno primao 19 tisuća kuna iz gradske blagajne.

Sukob interesa

Raspudić kaže da je tada morao smijeniti pročelnika za gospodarstvo Damira Burila jer je istovremeno bio angažiran na dva nespojiva posla.

'Kao zaposlenik gradske uprave Vinkovićev suradnik Burilo bio je angažiran da kao fizička osoba kontrolira posao sanacije deponije Vitika, koju je obavljalo gradsko poduzeće Univerzal. Za taj posao dobivao je 10 tisuća kuna mjesečno i k tome plaću u gradskoj upravi', otkriva Raspudić koji je sporni ugovor u Univerzalu raskinuo, ali je navodno nakon izbora obnovljen.

Radovi na čekanju

Inače, sanacija Vitice obavlja se zahvaljujući novcu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a ukupne je vrijednosti preko 18 milijuna kuna.

Raspudić se brani da njegova uprava u prvoj polovici 2009. godine nije bila rastrošna, nego provodila sve veće projekte koje je ranije započeo Vinković:

'Obnavljali smo Pavićevu i Ulicu bana Jelačića, a za rekonstrukciju Strossmayerova trga s tvrtkom Gradnja ugovoreno je da radovi ne smiju započeti dok se ne završe arheološki istražni radovi, koji ni dan danas nisu gotovi. Dakle, nitko ne može tvrditi da smo grad zadužili za taj posao kada on nikada nije plaćen niti se treba platiti dok on ne završi.'