SAMOVOLJA

Dobila otkaz u školi jer ne zna voziti traktor

14.07.2010 u 16:41

Bionic
Reading

Udruga Zviždač je na konferenciji za novinare u Centru za ljudska prava u Zagrebu upozorila na diskriminaciju i kršenja ljudskih i radnih prava profesorice agronomije Tatjane Todorović, sada već bivše djelatnice Srednje škole 'Bartol Kašić' u Grubišnom Polju

Početkom prošle školske godine ravnatelj škole Jozo Matošević uručio joj je otkaz uz obrazloženje da za daljnje obavljanje nastave mora znati upravljati traktorom i koristiti se svim priključcima.

Dakako da je ta odluka kod profesorice Todorović izazvala konsternaciju, jer u tri godine njenog angažmana na određeno vrijeme u toj školi taj poseban uvjet nikada nije tražen, niti ga je isticao itko kao potreban.

Na upražnjeno mjesto, kako je rečeno na konferenciji za novinare, ravnatelj je u hitnom postupku zaposlio dvije nastavnice u stalni radni odnos, svaku na pola radnog vremena, no ono što je vrijedilo za profesoricu Todorović nije vrijedilo i za nove zaposlenice.

Nove zaposlenice nisu morale za isto radno mjesto znati upravljati traktorom niti se koristiti priključcima. Za mišljenje i pomoć otpuštena prof. Todorović obratila se prosvjetnoj inspekciji Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa. Veoma brzo uslijedilo je izvješće prosvjetne inspektorice Branke Adžić, kojim je utvrđeno da za popunjavanje mjesta dipl. ing poljoprivrede, smjer ratar, ravnatelj nije bio ovlašten utvrđivati posebne uvjete, drugačije od zakonskih.

Inspekcijskim nalazom utvrđeno je da je stručna sprema prof. Todorović odgovarajuća za nastavne predmete koji su se u toj školi izvodili, ne samo prethodnih godina, nego i u školskoj godini 2009/2010. Inspekcija je uputila prof. Todorović da zaštitu svojih radnih prava ostvari putem suda. Samovoljnom ravnatelju inspekcijski nalaz nije bio dovoljan da vrati otpuštenu djelatnicu, pa se profesorica morala obratiti sudu.

Branislav Hunjak, sudac Općinskog suda u Daruvaru, presudio je da je odluka o prestanku ugovora o radu nezakonita te da se zadnji ugovor koji je škola sklopila s prof. Todorović 1. rujna prošle godine smatra ugovorom na neodređeno vrijeme. Sud je naložio srednjoj školi u Grubišnom Polju da tužiteljicu Tatjanu Todorović vrati na posao.

Nažalost, ni tu nije kraj priči, već se ravnatelj žali na prvostupanjsku presudu.

Predsjednica udruge Zviždač Vesna Balenović pita se: 'Hoće li tko zaustaviti Jozu Matoševića u njegovom despotskom nastupu? Da li stručna i vrijedna profesorica mora proživjeti sudsku kalvariju, sve do Strasbourga, da bi dokazala da nad njom obijesni ravnatelj provodi mobbing i diskriminaciju, zakidajući je za osnovno pravo, pravo na rad?'

Udruga Zviždač je zbog toga u nekoliko navrata upozoravala MZOŠ da bi trebalo ograničiti ravnateljske mandate na maksimalno dva za redom.