SVEUČILIŠTE PRED ZIDOM

Hoće li studenti godinu plaćati tri tisuće eura?

14.07.2010 u 14:32

Bionic
Reading

Sveučilište u Zagrebu pred velikim je problemima: država mu duguje 93 milijuna kuna, zbog čega bi se moglo dogoditi da će studenti koji su trenutno na prvoj godini fakulteta, ali i ovogodišnji brucoši kojima je prva godina fakulteta besplatna, studiranje morati platiti oko tri tisuće eura

Do tog će scenarija doći ako država tj. resorno ministarstvo u doglednom vremenu ne plati svoje dugove prema Sveučilištu. Naime, ovogodišnji brucoši, kojima je odlukom Vlade prva godina studiranja besplatna, potpisuju ugovor, što je jučer amenovao i Senat, u kojem stoji da troškove studiranja, koji za godinu studija stoje u prosjeku tri tisuće eura, plaćaju sami ako država ne ispuni svoje obveze prema Sveučilištu.


S obzirom na situaciju u državi, najizgledniji je upravo takav scenarij. Država, koja financira besplatno studiranje, Sveučilištu duguje 25 milijuna kuna još za prošlogodišnje brucoše. Rok je odavno istekao, a na naplatu bi uskoro trebao doći i trošak novih brucoša. Rektor Aleksa Bjeliš nada se da do toga neće doći. 'Vjerujem u ozbiljnost Vlade iako nemamo dobra iskustva s naplatom', rekao je.

'Ako Ministarstvo uskoro ne ispuni svoju obavezu od prošle godine, moglo bi doći do naplate studiranja studenata prve godine', rekao je Bjeliš i pojasnio da prema ugovoru studenti imaju pravo od Ministarstva znanosti tražiti povrat tih sredstava.

Iako je situacija alarmantna, Bjeliš kaže kako neće povlačiti nikakve dramatične poteze, poput štrajka ili dovođenja u pitanje početka sljedeće akademske godine. 'Mi ne želimo zaoštravati situaciju, ne idemo u ekcesivne poteze, želimo zajednički naći rješenje', rekao je Bjeliš.

Rektor je zapravo, ugovorom da studenti sami plaćaju punu cijenu školovanja ako Ministarstvo ne plati Sveučilištu, od studenata napravio jamce za kredit. Ako Ministarstvo ne plati, studenti će.

Bjeliš je novinare izvijestio i da je tražio Etičko povjerenstvo Sveučilišta da razmotri prošlogodišnju blokadu pojedinih fakulteta te upad pobunjenih studenata Filozofskog na sjednicu Senata Sveučilišta prije dva mjeseca.

Na naše pitanje zašto je tek sada, nakon godinu dana, blokadu odlučio prijaviti Etičkom vijeću, Bjeliš kaže da se za to odlučio nakon posljednjeg upada na sjednicu Senata.