NISKI START

Visinske pripreme za arbitražu o granici

15.07.2010 u 07:32

Bionic
Reading

I dok se slovenski premijer Borut Pahor na sav glas hvali pripremama za arbitražu o granici koja nam predstoji, s hrvatske strane se također radi, ali - tajno

Hrvatska ništa ne prepušta slučaju i u tajnosti priprema svoju piramidu suradnika i stručnjaka koji će arbitrima predstaviti dokaze koji će poduprijeti naša stajališta.

Kako saznajemo od visokopozicioniranog izvora u Ministarstvu vanjskih poslova, Hrvatska će oformiti tim od desetak ljudi koji će se baviti arbitražom. Osim njih i uz jednog hrvatskog arbitra, tu će biti i agent koji će biti svojevrsni naš kontakt s arbitražom. Trenutno se traga za ljudima, ali je prerano za izlaženje s imenima u javnost jer arbitraža neće početi još neko vrijeme.

Što se tiče samog procesa arbitraže, ona je sada u fazi mirovanja, a razlog tome je to što Hrvatska prvo mora dovršiti svoj posao u pregovorima s Europskom unijom kako je dogovoreno sa slovenskom stranom.

Sve dok Hrvatska ne potpiše pristupni sporazum s Europskom unijom ne može se krenuti s arbitražnim postupkom.

Kako sada stvari stoje, ako Hrvatska uspije dovršiti pregovore do kraja ove godine ili možda malo kasnije, pristupni sporazum bi trebao biti potpisan tijekom mađarskog predsjedavanja Unijom, u prvoj polovici 2011. godine. To znači da će se arbitražom, ako sve bude u redu s hrvatskim pregovorima s Europskom unijom, krenuti najranije tek pred ljeto iduće godine.

Za to vrijeme treba se dobro pripremiti i prikupiti što više dokumenata i dokaza koji će se upotrijebiti pred sudom. Zbog toga je i slovenski premijer Borut Pahor u parlamentu najavio da će se Slovenija centralizirano pripremati za obranu svojih stajališta pred arbitražnim sudom, odnosno da će na vrhu piramide uz premijera biti odvjetnik koji će zastupati Sloveniju pred sudom.

Taj će odvjetnik, rekao je Pahor, biti jedan od najuglednijih stručnjaka. On je pritom upozorio da to nije istodobno i slovenski arbitar. Slovenska vlada će u sklopu priprema za arbitražu imati piramidu foruma, tijela i vijeća koja će biti centralizirana.

Pripremna faza možda je i ključna u cijelom procesu, jer će se u tom razdoblju, koje nije ni tako dugo za tako opsežan posao, morati dobro pripremiti kako bi imali što bolje argumente pred arbitražnim sudom.