PROGLAS I PODRŠKA JAVNIH OSOBA

Borba iz Varšavske širi se na cijelu Hrvatsku

14.07.2010 u 14:43

Bionic
Reading

'Varšavska je postala simbol borbe za javni interes, stoga započinjemo aktivnosti na nacionalnoj razini', rekao je predsjednik građanske inicijative Pravo na grad Teodor Celakoski predstavljajući proglas i podršku 130 javnih osoba

Istaknuo je da javno dobro mora postati prvorazredno političko pitanje, a ne trećerazredno, kao do sada. 'Nećemo dozvoliti otimačinu javnog prostora, vode i šuma', istaknuo je na današnjoj konferenciji za medije Teodor Celakoski


Tomislav Tomašević, predsjednik Zelene akcije istaknuo je kako njihovu borbu za Varšavsku podržava većina Zagrepčana. 'Želimo naglasiti da nije riječ o nekoj manjoj skupini građana koja se bori protiv devastacije Varšavske', rekao je Tomašević i dodao kako je više od 54 tisuće građana dalo svoj potpis na peticiju za zaustavljanje devastacije gradske jezgre.

'Ne radi se o jadnoj garaži, već o principu jer se ovakve stvari događaju u cijeloj Hrvatskoj', zaključio je.

Podršku su im došli pružiti neki od 130 potpisnika proglasa. 'Čitava Hrvatska gleda Varšavsku ulicu. Mi iz nje nećemo izaći dok ne počne vladati zakon i red', rekla je povjesničarka umjetnosti Snješka Knežević. Napomenula je da se slična sudbina sprema i Dubrovniku budući da se gradskoj luci planira sagraditi gat za prihvat gostiju s kruzera. Za to krivi 'koaliciju politike, kapitala i i onih koji bi trebali brinuti za kulturnu baštinu'.

Akademik Vlatko Silobrčić ističe kako su civilne udruge danas jedini korektiv u društvu s obzirom na to da 'nijedna institucija ne funkcionira kako treba'.

Podršku je u ime mlađe generacije dala i Mirela Priscelac Remi iz Elementala. 'Ja sam ovdje, jer mi je dosta gledati kako stare face s debelim džepovima kroje sudbinu grada', rekla je Remi.