PROPAO REBALANS PRORAČUNA

Šprem: Bandić ima legalitet, ali ne i legitimitet

13.07.2010 u 16:32

Bionic
Reading

Gradonačelnik Milan Bandić povukao je svoj prijedlog rebalansa proračuna nakon što je Gradska skupština izglasala amandman SDP-a i HNS-a da se ZET-u vrati 95 milijuna kuna subvencija namijenjenih za besplatan prijevoz

Podsjetimo, gradonačelnik je predložio rebalans proračuna za 2010. godinu sa 7,4 milijarde kuna na 6,9. Četiristo i pet milijuna kuna trebalo je biti nominalno smanjenje proračuna, a realno čak 900 milijuna kuna zbog 500 milijuna kuna na ime dugovanja iz 2009. godine.

Pročelnik za financije Slavko Kojić ispred gradske uprave ocijenio je da se amandman ne može ne može prihvatiti s obzirom na to da se njime predlaže namirivanje sredstava za ZET zadiranjem u čak 58 pozicija proračuna od kojih su mnoge obaveze ugovorene ili čak već plaćene.

Međutim, isto tvrde i SDP-ovci koji kažu da se ne može linearno rezati jer subvencije ZET-u su ugovorne obveze, pa se s tim potezom također krši Zakon.

Zagreb protiv spajanja bolnica

Zagrebačka Skupština nije podržala spajanje sedam zagrebačkih bolnica u dvije, što je već provelo Ministarstvo zdravstva i HZZO, jer smatraju da je time narušena pravo Grada kao osnivača tih bolnica. Podsjetimo, Srebrnjak, Specijalna bolnica za djecu s neurorazvojnim i motoričkim smetnjama i Specijalna bolnica za plućne bolesti pripojene su KBC Sveti duh, dok su psihijatrijske bolnice Sveti Ivan i bolnica za djecu i mladež pripojene su bolnici Vrapče.

Takvom stajalištu usprotivili su se jedino gradski zastupnici HDZ-a.

'Nije u redu govoriti da će spajanje zagrebačkih bolnica dovesti do kaosa i da Zagrepčani neće imati adekvatnu medicinsku skrb', kazala je Danira Bilić (HDZ).

'Mogli smo i sve prešutjeti, ali onda bi došla u pitanje zakonitost cijelog proračuna. Umjesto toga, uvest ćemo mjeru privremene obustave izvršenja proračuna, a u nju ćemo ugraditi i sve elemente rebalansa. Nastojat ćemo uvažiti i neke prijedloge iz amandmana', pojasnio je Kojić dodavši da će nove izmjene i dopune proračuna gradonačelnik predložiti u rujnu.

Na Kojićevu najavu SDP-ov trio, predsjednik Odbora za financije Igor Rađenović, predsjednik zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić i predsjednik Skupštine Boris Šprem, sazvao je izvenrednu konferenciju za novinare na kojem su Kojiću zaželjeli su mu svu sreću na tom putu, dok je Šprem za Bandića ustvrdio da je riječ o legalnom gradonačelnika bez legitimiteta.

'Izlaz iz situacije je referendum o povjerenju gradonačelnika, ali kada bismo se za njega odlučili, imali bismo zakonsku prepreku zbog toga što je za lokalni referendum potrebno da na njega izađe 51 posto glasača', kazao je Šprem.

U međuvremenu Bandić će se ponašati kao da je rebalans na snazi i oni kojima je srezao sredstva, ZET i ostale podružnice ZGH ne mogu očekivati da će dobiti 180 milijuna kuna koliko im je bilo namijenjeno.

Tako se ponavlja situacija iz prošle godine kada SDP-ova većina isto nije željela prihvatiti Bandićev proračun, ali ga je u konačnici ipak prihvatila jer bi inače riskirala prijevremene izbore. Hoćemo li isti scenarij gledati koncem jeseni kada je na redu sljedeća sjednica Skupštine, ostaje tek vidjeti, iako za neke zastupnike nema dileme što će se dogoditi.

Jasen Mesić (HDZ) drži da 'zbog jakog sunca, idemo malo na siestu i čekati bolje klimatske promjene najesen'.

'Ozbiljno sumnjam da će ovaj rebalans i najesen biti kako treba. No, SDP će ga prihvatiti radi mira u kući jer se boji radikalnih poteza', zaključio je Mesić.