OPASNOST NA PLAŽAMA

Čak troje djece ubolo se na narkomanske igle

Bionic
Reading

U deset dana, čak troje djece u dobi od osam i devet godina na zadarskim se plažama ubolo na odbačene narkomanske igle

Djeci, od kojih je dvoje iz kontinentalne Hrvatske i jedno iz Slavonije, na Zavodu za javno zdravstvo izvađena je krv zbog testiranja na hepatitis Bi C i HIV iako liječnici tvrde kako je mala šansa da se djeca zaraze, jer su virusi neotporni na visoke temperature.

'Zbog potrebnih testiranja na hepatitis tipa B i C te HIV, djeci je izvađena krv nakon čega su primila i cjepivo. Kontrolu je potrebno napraviti nakon mjesec dana od ubadanja i vjerujemo kako su vrlo male šanse da se netko uistinu zarazi', kažu u Zavodu za javno zdravstvo gdje u posljednjih 15 godina na prosječno jedan do dva uboda godišnje nikada nije evidentiran slučaj da se osoba koja se ubola i zarazila nekom bolešću, piše Slobodna Dalmacija.

Dvoje djece ubolo se na mjesnoj plaži u Kalima na otoku Ugljanu, a jedno na plaži Kolovare. U zadarski Centar za prevenciju i izvanbolničko liječenje ovisnosti na Ravnicama u prošloj su se godini javila 43 nova ovisnika, a ukupno ih je 528 u prošloj godini od opijatskih ovisnosti liječeno supstitucijskim terapijama, metadonom ili subutexom.