PROSVJED IPRED GRADSKE SKUPŠTINE

SDP radi na štetu građana Zagreba

13.07.2010 u 09:14

Bionic
Reading

Pedesetak aktivista iz Prava na grad i Zelene akcije još jednim prosvjedom ispred Gradske skupštine upozorilo je na moguće devastiranje Varšavske ulice u Zagrebu

Prosvjednici su ovoga puta odlučili leći ispred samoga ulaza u Gradsku skupštinu i na taj način prepriječiti put gradskim zastupnicima koji su bili prisiljeni na posao doći sa stražnjeg ulaza. Odlučili su prosvjedovati jer na dnevnom redu Skupštine nema ništa vezano uz problem gradnje u Varšavskoj ulici, a za zastupnike su imali dva zahtjeva.

'Od Gradske skupštine tražimo da, sukladno istrazi DORH-a koja je utvrdila nepravilnosti oko gradnje ulazno-izlazne rampe u Varšavskoj ulici, osnuje istražno povjerenstvo i po njegovim nalazima podigne kaznene prijave. Drugi je zahtjev da tvrtke koje rade u sastavu ZGH (Plinara i Zrinjevac) ne sudjeluju u radovima, jer znamo da su bili na sastancima vezanima uz početak radova', kazao je Teodor Celakoski iz Prava na Grad.

Aktivisti Udruga smatraju da Skupština, u kojoj većinu ima SDP, ima mogućnosti za zaustavljanje radova, ali da za to ne pokazuje ni miniumum političke volje.

'U rukama imam lokacijsku dozvolu koju je Grad izdao sam sebi, jer je Grad investitor za ulazno-izlaznu rampu u Varšavskoj. Od Tome Horvatinčića samo je posuđen novac koji će mu se kasnije vratiti, a građani grada Zagreba to će platiti 12 milijuna kuna', istaknuo je Tomislav Tomašević iz Zelene akcije.

Na njegove riječi nadovezao se Celakoski kazavši da SDP gazi javni interes te da zastupnici, predvođeni SDP-om, u zadnjih pet godina vladaju Zagrebom kao HDZ u posljednjih dvadeset godina državom.

Zbog svega su najavili i daljnje prosvjede, jer su primijetili da USKOK i DORH rade samo ako prosvjeduju, što smatraju tužnim. Također, najavljene su i kaznene prijave protiv odgovornih ljudi, prvenstveno protiv Doris Kažimir, bivše pročelnice Zavoda za zaštitu spomenika kulture koja je dopustila da se izda lokacijska dozvola iako projekt nije bio u skladu s konzervatorskom podlogom.