STRAH U DRAGANIĆU

Opasni otpad uz školu i dječji vrtić

29.01.2009 u 16:36

Bionic
Reading

Općina Draganić i mještani neće dopustiti da tvrtka "Ekologija-Maržić" iz Zagreba skladišti opasni otpad u središtu Draganića unatoč dozvoli koju je dobila od Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva za obavljanje djelatnosti skupljanja, prijevoza te privremenog skladištenja i obrade opasnog otpada, rečeno je danas na konferenciji za novinare općinskih čelnika

DRAGANIĆ - Načelnik općine Stjepan Golub traži policijsku zaštitu i provjeru zakonitosti te djelatnosti tvrtke "Ekologija-Maržić" kao i pregled dosad uskladištenih kanta.

Kaže da općina nije znala da je izdana dozvola za tu djelatnost, koja, tvrdi, nije predviđena ni općinskim ni županijskim prostornim planom. "To smo doznali mimo ovlaštenih tijela jer Ministarstvo općinu o opasnoj djelatnosti nije obavijestilo, iz čega zaključujemo da to nisu čista posla", kazao je Golub.

Mještani Draganića na susretu s novinarima

Ne precizirajući od koga su dobili "kopiju preslika dozvole s potpisom državnog tajnika Nikole Ružinskog od 5. prosinca 2008. godine", Golub kaže kako sumnjaju da on zna da je to skladište usred mjesta, uz školu, obiteljske kuće, u neposrednoj blizini budućega dječjeg vrtića jer ne vjeruju da imaju državnog tajnika zaštite okoliša koji bi takvo nešto potpisao.

Uz ostalo je rekao da su predstavnici tvrtke Ekologija-Maržić prije nekoliko mjeseci bili u općini i iznijeli namjeru da se bave opasnim otpadom u Draganiću, za što od općine nisu dobili suglasnost, te je općina smatrala da su odustali od te namjere.

Poručio je javnosti i svim institucijama da će draganićka općina iskoristiti sva zakonska sredstva da spriječi skladištenje opasnog otpada u Draganiću, a ako to ne uspije, on će "prvi stati u kolonu ljudi da fizički zapriječe ulaz opasnom otpadu" na to područje.

Član draganićkoga Općinskog poglavarstva Ivica Vrbanić kaže da na objektu u koji "Ekologija-Maržić" ovih dana već unosi "neke kante" nema nikakvog obilježja ni tvrtke ni djelatnosti, nego su sve oznake bivšeg skladišta "Agrokroatije u stečaju".

U dozvoli predočenoj novinarima piše da tvrtka "Ekologija-Maržić" od 5. prosinca 2008. godine može skupljati, prevoziti i privremeno skladištiti opasan otpad na lokaciji Draganići te su navedene vrste i okvirna godišnja količina otpada.

Ljiljana Amić, zamjenica direktora tvrtke "Ekologija-Maržić", rekla je Hini u telefonskom razgovoru da je skladište u Draganiću "Ekologija-Maržić" kupila prošle godine na javnoj dražbi kroz stečajni postupak Agrokroatije, te da se "njime još ne koristi, ali će se njime sigurno koristiti za svoju djelatnost, za koju ima sve potrebne dozvole".